Ča-kaj-što pjesnički susret u Roču

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U zajedničkoj organizaciji Kajkavskoga spravišča, društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, i domaćina Katedre Čakavskoga sabora Roč, u glagoljaškom Roču u petak se održava drugi Ča-kaj-što pjesnički susret. Riječ je o još jednom obliku 44 godišnje kulturne, znanstvene i izdavačke suradnje dvaju sabora kulture; čakavskoga i kajkavskoga (spravišče = sabor), započete još 1973. znakovitim izdanjem časopisa Kaj "Srce Zagorja u srcu Istre".

Ta je suradnja 2002. godine, u okrilju Kajkavskoga spravišča, prerasla u dugoročni program kulturološkoga povezivanja s brojnim katedrama Čakavskoga sabora, osobito ročkom - "Kaj & ča: prožimanja i perspektive". Ča-kaj-što pjesnički susret iskaz je i značajnog koncepta povezivanja hrvatskog kulturnog prostora kreativnim dosezima tronarječne jezične zbilje, kao nedovoljno isticanim bogatstvom hrvatske književnosti i kulture.

Ovogodišnji sudionici su pjesnici Vladimir Pernić (Roč), Tomislav Milohanić (Poreč), Nada Galant (Žminj), Željko Knežević (DHK, Zagreb), Božica Pažur (Kajkavsko spravišče, Zagreb), te Marija Roščić, prevoditeljica i voditeljica Galerije Kaj (Kajkavsko spravišče, Zagreb). Dodatna je odlika susreta u simboličnoj povezanosti pjesnika, Prijatelja Roča, s istoimenom međunarodnom i multimedijskom manifestacijom koju je svojedobno pokrenuo i vodio književnik i nositelj kulturološke "iskaznice" Roča Vladimir Pernić. Voditeljica Ča-kaj-što susreta koji se od 20 sati održava na inspirativnom Vidikovcu Želimira Janeša kod Malih vrata, predsjednica je Katedre Čakavskoga sabora Roč Mirjana Pavletić.

Susret se održava u godini kada se obilježava 40. godišnjica početka izgradnje Aleje glagoljaša: Roč - Hum, velebnoga spomen kompleksa posvećenog glagoljašima i glagoljaštvu, postavljenoga uz odvojak ceste od Roča do Huma u dužini 7 kilometara. Aleja je podignuta kao poseban projekt Čakavskoga sabora u razdoblju od 1977. do 1985. godine. Inicijativu je pokrenuo akademik Zvane Črnja, idejni joj je autor akademik Josip Bratulić, a autor skulptura akademski kipar Želimir Janeš. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter