Ca cun doma, tu son na mire

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ca cun doma? Tu son na mire!, kazala nam je Andelina Družeta iz Snašici, jedna od 20 korisnika Dnevnog boravka na Marcilnici za proslave Dana starijih u cetvrtak. Pogodila je u sridu buduci da u ovoj ustanovi, koja djeluje u sklopu raškog Doma za starije i nemocne, umirovljenici – od ponedjeljka do petka, od 7 do 16 sati – za 760 kuna imaju tri obroka, medicinsku njegu i radionice. Prijevoz im osigurava Grad Labin s vatrogascima.

"Tu smo si kao, ma, više nego sestre! Ona je prišla zadnja, najmlaja je pa pomore nama starejemi ku ca ne moremo, opret neku stvor ili tako nešto", zadovoljna je Marija Štemberga iz Marciljani. Tu je tek tri mjeseca, a baš je u srijedu navršila devedesetu. Još troje kolega njenog je godišta. No, pozne godine nisu ih smetale da nedavno odu na izlet u Rovinj, cime su se spremno pohvalili.

"Tako su povezani. Odmah se zabrinu ako je netko malo bolestan, a u ponedjeljak prepricavaju svoje vikende. Ovaj boravak olakšanje je obiteljima, ali i korisnicima, s obzirom na to da tu riješe svoje obaveze. Na koncu, najgore je ako si sam, pogotovo ako si star", kaže Esma Radicanin, ravnateljica raškog doma.

Ekipu s Marcilnice u cetvrtak su posjetili i zamjenici labinskog gradonacelnika, Zoran Rajkovic i Eni Modrušan, koja je podsjetila da Dnevni boravak djeluje od 2005. kada je Grad uredio prostor u vlasništvu župnog ureda, koji ga je pak kasnije prenio raškom domu da bi ušao u sustav financiranja.


Podijeli: Facebook Twiter