Ča biš učinija da nema bluesa

Blues Brajdersi na promociji u Vrsaru
Blues Brajdersi na promociji u Vrsaru

Vjerojatno malo tko se nije u mladosti okušao u sviranju gitare, kad bi to učinio, nakon prvih saznanja, krenuo bi u "osvajanje" tri temeljna akorda koji čine srž bluesa. Kažu, tri akorda koji su preokrenuli svijet glazbe. Porečan Damir Grgurović Grga, iskusni i provjereni muzičar, u pedesetoj (i nekoj?) vratio se korijenima (osobnim) i prije tri godine oformio sastav kako bi s ostalim članovima dao oduška mladenačkim snovima. Tako su nastali Blues Brajdersi, sastav koji uživa u bluesu, a da ne bi pretjerano odlutali od korijena dodali su eksplozivnoj napravi (blues je amblem spoja muzike i socijalnog bunta) elemente istarskog melosa. Grga je autor teksta i muzike a u travnju ove godine porečko-vrsarski band snimio je prvi CD u rovinjskom studiju L.A. vlasništvo Denisa Budima. Promociju CD-a pod naslovom "BB Prvi Đir" su obavili u Vrsaru na otvorenom prostoru pokraj kiparske škole Montraker uz nazočnost prijatelja i znanaca.

Tradicionalni blues i tok istarskih brajdi

Sam naziv sastava upućuje na istarsko-američku vezu: brotherse (braću) iz kultnog filma zamijenili su brajdersima što znači da dečki iz Vrsara i Poreča tragaju za korijenima slijedeći, uz tradicionalni blues, i tok istarskih brajdi. To nekako lijepo zvuči: imamo brajde, imamo blues, imamo i naš istarski melos te sastav koji sve to spaja. Grga je primjerice napisao skladbu (instrumentalnu) BB Balun, u jednoj drugoj pjesmi niže posvetu ljubljenoj: "Poklanjam ti ovaj blues draga, sakrij ga u svoj san", u trećoj poziva prijatelje na piće "Gremo ča popit, nema veze da li pivo ili sok, bitne su lipe divojke i blues". Četvrta je pak tekstualno intrigantnija, pita se autor i pita vas "Ča biš učinija" u slučajevima: kada ti neko zalijepi pljusku, kad netko kamenom gađa tvoj novi auto ili pak kad nađeš ženu u krevetu s drugim. Odgovor prepuštam slušanju uz blues doživljaj. 

Uskoro kreću na istarsku turneju

Promocija CD-a je bila vrlo ugodna: uz vina iz podruma Fakin te vrlo ukusnu zakusku, nazočni su mogli osjetiti profesionalnost izvođača. Damir Gregurović, Mladen Pisak, Paolo Malinarić te  Martina Valenta i Gordan Gregurović pokazali su dobru muziku, još malo pa će krenuti na istarsku turneju, a Grga kaže da namjeravaju proći cijeli poluotok.

Na promociji Blues Brajdersa svirali su i prijatelji- istomišljenici porečki blues trio Blues Box. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter