XC Maraton kup: Dovoljno je reći - Parenzana

Detalj sa starta lanjske Parenzane (Snimio Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)
Detalj sa starta lanjske Parenzane (Snimio Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)

Prvom etapom dužine 33 kilometra uvodne dvodnevne međunarodne brdsko-biciklističke utrke OL Istria MTB tour sutra u 16 sati u Funtani počinje tradicionalni produženi mountain bike vikend u Istri vrhunac kojeg će biti nedjeljni maraton Parenzana Cannondale sa startom i ciljem u Vižinadi.

Najbrži biciklisti se na cilju kraj funtanjanskog nogometnog igrališta očekuju za oko sat vremena. Druga etapa OL Istria MTB toura, dužine 46 kilometara vozi se u subotu. Start je u Taru u 11 sati, u kojem se prvi natjecatelji na cilju očekuju za oko sat i pol.

Na nedjeljnom maratonu Parenzana Cannondale vozači će uobičajeno, ovisno o kategoriji u kojoj se budu natjecali, voziti stazu Classic dužine 77 kilometara ili Small dužine 54 kilometra. Natjecatelji koji budu vozili stazu Classic startaju u 10.30 sati i na cilju se očekuju za oko tri i pol sata, dok će oni koji budu vozili stazu Small krenuti u 11 sati i na cilju se očekuju za oko dva i pol sata.

Staza maratona tradicionalno velikim dijelom prolazi nekadašnjom trasom željezničke pruge Parenzana koja je spajala Poreč i Trst, uglavnom dolinom rijeke Mirne i okolnim brdima i brežuljcima. Maraton iz službenog kalendara UCI-ja i ove se godine boduje za XC maraton Kup Hrvatske.

Na obje utrke očekuje se nastup više od 400 biciklistkinja i biciklista, najviše iz Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske, ali i iz Češke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije, te nekoliko iz Švedske i Švicarske. (K. KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter