Buzz odlazi u povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu i pol nakon što je pokrenut, prvi Googleov pokušaj ulaska u svijet društvenih mreža prestat ce postojati.

Nakon što ga za koji tjedan ugase, necete moci više objavljivati nove postove. No moci cete vidjeti dosadašnji sadržaj na Google Profileu i skinuti ga na racunalo koristeci alat Takeout.

U sklopu nastojanja da se iz portfelja proizvoda izdvoje manje uspješni, ista sudbina snaci ce i Code Search (alat za pronalaženje softvera otvorenog koda na Mreži) te Jaiku (servis za mikroblogiranje nalik Twitteru, koji je Google kupio 2007. godine), piše CNN.

Prije nekog vremena takoder je najavljeno gašenje Google Labsa. Uklanjanje Buzza pomoci ce Googleu da iza sebe ostavi projekt kojim je malo tko bio zadovoljan.

Nakon što je predstavljen tijekom veljace 2010. godine, mnoge je korisnike Gmaila razljutilo to što je Buzz bio pocetno postavljen tako da prati kontakte kojima je upuceno najviše e-pošte i potom ih objavi nakon što korisnik "buzza2 o necemu.

Jedna je žena objavila cesto citiran blog, pun prostota, o tome kako je Buzz otkrio dio njenih aktivnosti na internetu njenom nasilnom bivšem decku i njegovim prijateljima.

Google je brzo reagirao i popravio stvar, no šteta je bila pocinjena. Kriticari su se otvoreno pitali je li kompaniju iz Mountain Viewa briga za privatnost korisnika.

Stigla je i zajednicka tužba, kasnije riješena nagodbom kojom se Google, izmedu ostalog, obvezao na godišnje provjere svog odnosa prema privatnosti.

Sve što su naucili na Buzzu, sad koriste za Google+, tvrde u Googleu. Tri mjeseca nakon pokretanja, ta društvena mreža ima 40 milijuna korisnika.


Podijeli: Facebook Twiter