Bužinija: Kad iscure fekalije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vec se cetiri godine borimo s kanalizacijom. Svaki put kad padne kiša, šaht u našem dvorištu preplavljuje i izlijeva se smrdljiva voda s fekalijama! Naša djeca i susjedi udišu taj smrad.

Stanje je stvarno nepodnošljivo. Pitamo se je li moguce u 21. stoljecu živjeti u takvim uvjetima? Molim vas za pomoc", dijelom je u svom e-mailu za Glas Istre napisao, a dijelom u telefonskom razgovoru ispricao Vidoje Filipov, predstavnik deset od dvadeset stanara, odnosno obitelji koje žive u zgradi takozvanih Cacicevih stanova u Bužiniji.

Kako je pojasnio, zapravo se ne radi o kanalizaciji, jer je Bužinija jedno od rijetkih mjesta na podrucju Grada Novigrada koje još nije prikljuceno na sustav zbrinjavanja otpadnih voda i novi procistac, vec o septickoj jami koja se redovito izlijeva za malo vecih kiša, kakvih ove godine nije nedostajalo. Kako sve to tada izgleda, zorno je predocio priloženom fotografijom.

Naš se sugovornik vec obracao Gradu, koji je i vlasnik cetiri stana u istoj zgradi, ali rezultat je, kako tvrdi, izostao. Na istoj smo adresi stoga potražili odgovore na pitanja u cemu je tocno problem i što se cini za njegovo rješavanje.

"Znamo da je problem realan i da kolektor na koji je spojeno svih 20 stanova povremeno ne drži vodu. Navodno je premali. Na našem podrucju ima i dosta slucajeva nelegalnog prikljucivanja oborinske odvodnje, što može uzrokovati takva izlijevanja, ali ne tvrdim da je to razlog i u ovom slucaju", rekao nam je nacelnik gradske uprave Alen Luk.

Medutim, naglasio je, Grad ne stoji sklopljenih ruku, vec je angažirao komunalno poduzece 6. maj da triput tjedno prazni kolektor, da ne bi dolazilo do havarija, i za to podmiruje racune, koji dokazuju da se to doista cini.

"Isto tako, kolektor se na racun Grada promptno prazni svaki put kad dode do izlijevanja, a i drugi gradani u slicnoj situaciji mogu nam se slobodno obratiti za pomoc. Komunalni redari redovito obilaze teren pa tako i tu zgradu u Bužiniji. Zadnji su put tamo bili prije dva tjedna, kad su pitali gospodina Filipova kakva je situacija, a on je rekao da je sve u redu", objasnio je Luk. Istaknuo je i da rade na trajnom rješenju, odnosno izgradnji kanalizacije.

O kanalizaciji u Bužiniji nedavno se na sjednici Gradskog vijeca raspitivala i predsjednica tog tijela Sonja Jurcan. Upozorila je da je u Bužiniji, gdje još nema fekalne odvodnje, u zadnje vrijeme bilo i problema zbog nepostojanja one oborinske. Ucestale su kiše, naime, uzrokovale poplave u vrtovima i izlijevanje septickih jama.

Gradonacelnik Anteo Milos je tada rekao da rješavaju fekalnu odvodnju, za koju ce mrežu unutar naselja projektirati cim utvrde koje je od dva predložena rješenja prihvatljivije, a paralelno mogu projektirati i oborinsku mrežu.

"Ako ne bude moguce osigurati novac za izgradnju glavnog kolektora izmedu Stancijete i Bužinije, možemo ga osigurati za postavljanje oborinskih i fekalnih kolektora unutar naselja i tako riješiti bar problem oborinske odvodnje", odgovorio je Milos. No, sve se to odnosi na 2011. godinu i novi proracun.


Podijeli: Facebook Twiter