Buzetu već svanulo, proljeće mu kuca na vrata


Ako je točno narodno vjerovanje da maškare tjeraju zle duhove zime, onda Buzetu proljeće već kuca na vrata. Karnevalsko ludilo na sjeveru Istre doseglo je svoj vrhunac, gotovo tisuću maškaranih sudionika okupljenih u deset velikih skupina, prodefiliralo je na pusnu nedjelju gradskim ulicama, a u tjeranju zime Buzećanima su pomogli i gosti. Sve se treslo od teških zvona zvončara, topovskih udara legendarnog Sovinjskog kanona, svirke i pjesme iz tisuću grla.

Čast da prvi prođu Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana pripala je gostima: Zvončarima Vlahov breg iz Matulji, kršnim Ćićskim zgončarima u pratnji divojka u kamižoteh te Čepljonskim maškarama iz Čepića i okolnih sela. Da i domaćini imaju svoje adute pokazale su Sovinjske maškare; tradicionalni zvončari, kako ih zovu grdi pusti ili štracari u odijelima od tisuću raznobojnih krpica "cundri" te bele ili lijepe mačkare karakterističnih bijelih odora i cvjetnih šešira, a uz tradicijske maske predstavili su pirate- gusare, Indijance, štrebere, talibane…

Ročke maškare koje po tradiciji predvode pust obučen u stare krpe, te Kurizma ili njegova žena Meniga, Turko u crvenom odjelu, naoružan sabljom i puškom, doveli su cijeli cirkus u grad; prave ročke cirkusante. Zabrinuti za demografsku sliku istarskog sjevera otvorili su kliniku za poticanu oplodnju. (piše G. ČALIĆ ŠVERKO; snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter