Buzetu brdsko-planinski status još barem godinu dana

Buzet se grčevito drži brdsko-planinskog statusa (M. MIJOŠEK/Arhiva)
Buzet se grčevito drži brdsko-planinskog statusa (M. MIJOŠEK/Arhiva)

Buzet bi brdsko-planinski status mogao zadržati barem još godinu dana.

- Prijedlog je bio da Buzet ove godine izgubi status, no preko Udruge gradova uspjeli smo uvjeriti odgovorne u Ministarstvu regionalnog razvoja da se učini ono što predlažemo već neko vrijeme, a to je da se ponovo izračuna indeks razvijenosti na temelju novih podataka, a ne da su nam osnova zastarjeli podaci. Dobit ćemo time realniji indeks razvijenosti koji će reći tko ostaje u igri, a tko izlazi van, izjavio je buzetski gradonačelnik Valter Flego, ujedno i potpredsjednik Nadzornog odbora Udruge gradova.

Ministarstvo regionalnog razvoja već je naručilo osvježavanje studije i upravo se radi na tome te će se po dovršetku ažuriranja donijeti konačna odluka, no već sada je sigurno, veli Flego, da to neće biti ove godine, što znači da se organiziranim nastupima i argumentiranim zahtjevima upućenim preko Udruge gradova uspjelo zaustaviti rezanje statusa.

Novom zakonskom regulativom ukidaju se brdsko-planinska područja i ona od posebne državne skrbi, a uvode potpomognuta područja koja se temelje na indeksu razvijenosti.

Grad Buzet je prema prvotnim izračunima i indeksima usvojenim na Vladi, bio iznadprosječno razvijen te je trebao ispasti iz brdsko-planinskog sustava. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter