Buzetskoj gimnazijalki priznanje iz Japana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je iz Tokija na kucnu adresu dobila kuvertu s certifikatom - zahvalom za sudjelovanje na medunarodnom natjecaju za djecu i mlade, ujedno i pohvalnicom za pronicljiv esej napisan na engleskom jeziku, buzetska gimnazijalka Andrea Rašpolic ugodno se iznenadila.

Nije baš tako mala stvar da je netko u dalekom Japanu, u mirovnoj fondaciji The Goi Peace Foundation, upravo njen rad zapazio medu 7.216 eseja, koliko ih je stiglo iz citavog svijeta.

Mirovna fondacija koja djeluje pri UNESCO-u promovira mir u svijetu te suradnju medu rasama, religijama i politikama, a razdoblje od 2001. do 2010. proglasila je razdobljem kulture, mira i nenasilja za svu djecu svijeta.

Lani je objavila natjecaj za esej na engleskom jeziku do 800 rijeci, podijeljen u dvije kategorije, za djecu do 15 i mladež do 25 godina, na temu "My role in creating a peaceful and harmonious world" (moja uloga u stvaranju mira u svijetu).

- Natjecaj je profesorica Iva ?ordevic zapazila na internetu, a s obzirom na to da Andrea fantasticno piše o svim podrucjima, bilo o književnosti, politici ili o svakodnevnim temama, zadala sam joj smjernice. Ovo je prvi put da smo se ukljucili u ovakav natjecaj i prvo priznanje koje je u našu školu stiglo iz dalekog Japana.

Jedna od okosnica eseja bilo je vrijeme. Uvijek i stalno placemo da nemamo vremena, a ono tece i izmice nam iz ruku. Jedna od Andreinih ideja bila je da bismo trebali živjeti da vrijeme nestane, da nismo njime ograniceni te na taj nacin naci mir i širiti ga u okruženju, rekla nam je Gabrijela Jerman, profesorica engleskog jezika.

Naslov, pocetni i završni stihovi eseja, dolaze iz pjesme Boba Marleyja "Three little birds", koja daje mirovnu poruku svijetu.

- Zato sam se i odlucila za takav naslov jer htjela sam ukazati na ono što je loše u svijetu i ono što može biti bolje. Gdje god se razmatra kako poboljšati životni standard, nikada se ne pita mlade niti se misli da oni o tome promišljaju, a upravo su mladi ti koji imaju najviše ideja jer na njima svijet ostaje. U natjecaj su se ukljucili mladi iz svih krajeva svijeta i time poslali divnu poruku, svoje videnje stanja u svijetu i nacina njegove promjene, rekla je Andrea.

Rok za slanje eseja bio je lipanj, a certifikat je iz velikog Tokija u mali Buzet stigao krajem prošle godine. Esej ce se objaviti u školskom listu Zalet te u publikaciji koja se priprema u povodu obilježavanja 100. obljetnice buzetske škole.

Maturantica Andrea odlicna je ucenica Srednje škole Buzet, razmišlja o studiju komunikologije ili novinarstva, clanica je dramske družine, a njen je rad dvije godine zaredom predložen za državno natjecanje Lidrano. Ujedno je urednica Džemle, novog školskog lista koji su nedavno pokrenuli gimnazijalci.


Podijeli: Facebook Twiter