Buzetsko vijeće: Prihodi grada podebljani za 7,3 milijuna kuna

Dogradnja vrtića na čekanju (Arhiva/G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dogradnja vrtića na čekanju (Arhiva/G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prvim ovogodišnjim rebalansom buzetski proračun povećan je za 1,98 milijuna kuna prihoda poslovanja, potom za razliku prošlogodišnjeg viška prihoda od 5,17 milijuna, kao i za ostvaren višak prihoda Dječjeg vrtića Grdelin od 101.253 kune te Doma za starije od 120.528 kuna pa ukupna proračunska sredstva iznose 49 milijuna kuna. Rebalans je izglasan na preksinoćnoj sjednici Gradskog vijeća s deset glasova "za" i pet "suzdržanih" oporbenog bloka SDP-HNS.

Prirezom skupljeno milijun kuna

Izglasavanju rebalansa prethodilo je donošenje godišnjeg izvješća o izvršavanju prošlogodišnjeg proračuna. Resorna pročelnica Ornela Rumen istaknula je da su lanjski prihodi 50,3 milijuna kuna, a rashodi 41 milijun te je ostvaren višak prihoda od 9,3 milijuna kuna. Od toga 4,2 milijuna kuna namjenski je već preneseno u ovogodišnji proračun, a ostalo po sadašnjem rebalansu.

- Bez obzira što je Buzet u posljednjih nekoliko godina izgubio značajna sredstva, prvenstveno po osnovi brdsko-planinskog statusa, drago mi je da je prošlogodišnji proračun četvrti najveći u povijesti grada, što je pokazatelj da se dio novca može nadoknaditi radom i kandidiranjem projekata na razne izvore financiranja, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

SDP-ovac Vedran Majcan je, prenoseći stavove Kluba vijećnika SDP-HNS, naglasio da je upravo iz prošlogodišnjeg proračuna vidljivo da nije trebalo uvesti prirez kojim se lani iz džepova građana dodatno izbilo milijun kuna, da je to bila nepotrebna mjera. Žulić je uzvratio da je tako visok proračun rezultat kandidiranja projekata i dobivanja namjenskih sredstava. "Novcem iz prireza bila je namjera zadržati postojeće cijene vrtića, doma za starije i produženog boravka u školi, da taj socijalni i društveni standard za koji je nemoguće dobiti namjenska sredstva zadržimo na dosadašnjoj razini", istaknuo je Žulić.

Cijena za roditelje ista od 2008.

Na dnevnom redu Vijeća našlo se i prošlogodišnje financijsko izvješće Dječjeg vrtića "Grdelin", koje se financira, naglasila je ravnateljica Silvana Pavletić, iz dva osnovna izvora: 3,2 milijuna ili 71 posto stiže iz gradskog proračuna, a 1,2 milijuna kuna ili 29 posto plaćaju roditelji. Ekonomska cijena vrtića je 1.884 kune, od čega roditelj za desetsatni program vrtića plaća 540 kuna, a jaslički program 562 kune. Cijena za roditelje posljednji je put mijenjana početkom 2008. godine i u odnosu na druge vrtiće u Istri niža je od 80 pa čak do 250 kuna mjesečno po djetetu, naglasila je Pavletić te za to pohvalila vijećnike i gradsku upravu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Za dogradnju vrtića spreman i novac i dokumentacija

Vijećnik Vedran Majcan je pohvalio stručnost, kompetentnost i razinu usluge u buzetskom vrtiću te pitao što je s dogradnjom koja bi trebala biti apsolutni prioritet tako da sva djeca koja podnesu zahtjev dobiju mjesto u vrtiću. Pavletić je uzvratila da su prije tri godine projekt dogradnje aplicirali na resorno ministarstvo, da su ušli u uži izbor da bi im javili da je došlo do greške jer to nisu bili natječaji za vrtiće.

- Dokumentacija je pripremljena, sve dozvole su dobivene i u proračunu je osigurano 2,5 milijuna kuna za dogradnju, rekla je Pavletić, no s obzirom da je u tijeku cjelovita kurikularna reforma, prijedlog je da se pričeka što ona donosi, jer se, primjerice, još ne zna hoće li se djeca za školu pripremati u školi ili kao dosad u vrtićima.


Podijeli: Facebook Twiter