Buzetskim mljekarima vraceni poticaji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjenama Pravilnika o podrucjima s otežanim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u ovu je kategoriju nedavno uvrstilo i brdsko-planinska podrucja. Buzetskim mljekarima vraceni su time poticaji, ali iznimno, samo za ovu godinu.

U podrucja s otežanim uvjetima gospodarenja, osim brdsko-planinskih, uvrštena su i ona od posebne državne skrbi.

Donošenjem novog pravilnika pocetkom ove godine sve katastarske opcine na buzetskom podrucju ostale su bez statusa podrucja s otežanim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, a mljekari su izgubili dio premije koji su dobivali kao dodatak zbog otežanih uvjeta gospodarenja.

Grad Buzet uputio je resornom ministarstvu primjedbe tražeci da se i katastarske opcine s buzetskog podrucja obuhvate pravilnikom kako bi proizvodaci mlijeka ponovo mogli ostvarivati tu vrstu poticaja. Najnovijim izmjenama pravilnika, kaže procelnica gradskog Odjela za financije i gospodarstvo Ornela Rumen, ocito je to uvaženo.

Na Buzeštini je 45 proizvodaca mlijeka od kojih PIK Mljekara Rijeka mjesecno otkupi oko 56.000 litara. Mljekari, ovisno o kvaliteti mlijeka, dobivaju oko 0,80 kuna poticaja po litri, pa ce se izmjenama pravilnika na Buzeštinu mjesecno slijevati oko 50.000 kuna poticaja.


Podijeli: Facebook Twiter