Buzetski vijećnici smanjili svoje naknade

Buzetsko gradsko vijeće (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetsko gradsko vijeće (G. ČALIĆ ŠVERKO)

S jedanaest glasova "za" i jednim suzdržanim, vijećnici vladajuće koalicije IDS-Zeleni-HSU, oporbene liste SDP-HNS, kao i jedan nezavisni vijećnik na prošlotjednom zasjedanju izglasali su izmjene odluke o naknadama dužnosnika, članova Gradskog vijeća Buzeta i radnih tijela te time sebi smanjili naknade. Usklađenje koeficijenata za izračun naknada povezano je uglavnom s novonastalim proračunskim mogućnostima, s obzirom je Buzet izašao iz sustava brdsko-planinskih povlastica, ali i s nekim zakonskim izmjenama.

Značajne uštede

Smanjeni su svi koeficijenti za izračun naknada - predsjedniku Gradskog vijeća, potpredsjednicima i vijećnicima, predsjednicima i članovima odbora i povjerenstava. Uz to, Vlada je u prosincu prošle godine donijela odluku kojom se osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika umanjuje s 4.221 na 3.890 kuna, što znači da se bruto iznosi svih naknada umanjuju za 15 do 20 posto.

Prije smanjivanja osnovice, naknada za predsjednika Gradskog vijeća iznosila je 1.621 kunu neto mjesečno, nakon smanjenja osnovice i uvođenja 6-postotnog prireza početkom ove godine pala je na 1.463 kune, a nakon najnovije izmjene koeficijenata iznosit će 1.326 kuna neto. Za potpredsjednika Gradskog vijeća sa 1.063 kune, smanjenjem osnovice i uvođenjem prireza pala je na 960 kuna, a nakon izmjene koeficijenata iznosit će 869 kuna mjesečno.

Vijećnici dobivaju naknade po sjednici - lani ih je, primjerice, održano osam, a naknada im je s prošlogodišnjih 455 kuna neto, nakon smanjivanja osnovice i uvođenja prireza pala na 411 kuna, a nakon izmjene koeficijenata iznosit će 365 kuna. Za predsjednika radnog tijela je s prošlogodišnjih 278 kuna pala na 228 kuna po sjednici, a za člana sa 177 na 137 kuna. Time će se ostvariti određene proračunske uštede, jer proračunska stavka za naknade članovima Gradskog vijeća je sa 188.000 kuna godišnje smanjena na 150.000 kuna, a za članove komisija sa 75.000 na 50.000 kuna.

Populizam ili ne?

U siječnju smanjene su plaće u gradskoj upravi. Dotacije udrugama i ostala izdvajanja u proračunu također su smanjena. Kada su već zbog gubitka povlastica brdsko-planinskog statusa smanjena sredstva drugim proračunskim korisnicima, vijećnici su očito bili stava da i sami moraju podnijeti dio tereta i dati svoj udio u mjerama štednje.

Oporbeni vijećnik Danijel Gržinić (lista SDP-HNS) predložio je čak da se, s obzirom je proračun smanjen, svi vijećnici odreknu svojih naknada i time daju svoj doprinos. Kolega s liste, HNS-ovac Vlatko Mrvoš, uzvratio je međutim da se svaki vijećnik u svakom trenutku može odreći svoje naknade, pa tako i Gržinić, ali smatra da je to naknada za rad u Vijeću, a oni koji se spremaju za sjednice znaju koji je to obim posla te je odricanje od naknade koja je simbolična - zapravo populizam. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter