Buzetski vijećnici prihvatili proračun za 2014.

Zadnja ovogodišnja sjednica vijeća
Zadnja ovogodišnja sjednica vijeća

Prijedlog buzetskog proračuna za 2014. godinu prošao je javnu raspravu i prihvaćen je na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća s devet glasova za i pet protiv. Protiv su glasali svi vijećnici oporbenog koalicijskog bloka SDP-HNS. Od trinaest amandmana, primjedbi i prijedloga pristiglih tijekom javne rasprave, njihovih je bilo deset, a tek su djelomično utjecali na korekciju prijedloga proračuna.

Buzetski proračun za iduću godinu iznosi 37,2 milijuna kuna, što je za 10,29 posto manje u odnosu na ovu godinu. Od toga su 10,4 milijuna kuna dodatni prihod po osnovi statusa brdsko-planinskog područja.

Financijski najteži oporbeni amandman odnosio se na program gospodarstva u koji su pored predviđenih 955.000 kuna predložili usmjeriti još 1,4 milijuna kuna, ili ukupno 2,3 milijuna kuna. Taj je amandman djelomično prihvaćen, i to u iznosu od 100.000 kuna za povećanje subvencija za poduzetništvo i obrtništvo. Oporbu to nije zadovoljilo pa su tražili glasanje, no amandman nije prošao.

Gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je da se u prijedlog proračuna ugradilo dio amandmana i prijedloga za koje se smatralo da su realni i ostvarivi, a s ciljem da se pokuša što je moguće više obuhvatiti sve sfere društvenog života. Pored direktnih subvencija za gospodarstvo od 955.000 kuna, u prijedlogu proračuna, rekao je Žulić, osigurano je još dodatnih milijun kuna u stavci komunalno uređenje poduzetničke zone Mala Huba te u stavci prijenos Parku za izgradnju kanalizacije.

Pored toga otkupom zemljišta i izgradnjom komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Mažinjica stvorit će se preduvjeti za realizaciju investicija u toj zoni. Izrada UPU-a zone Mala Huba također je ulaganje u poduzetništvo, odnosno u stvaranje preduvjeta za komunalno opremanje i izgradnju poslovnih objekata.

Klubu vijećnika SDP-HNS, obrazložio je HNS-ovac Vlatko Mrvoš, cilj je bio usmjeriti više sredstava za mjere i poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi, a umanjiti neke stavke koje po njima nisu prioritetne.

- Proračun nije razvojni on je više socijalni po principu "ne talasajmo puno, nego dajmo svakome nešto" te nije napravljen odmak u odnosu na dosadašnju praksu, istaknuo je Mrvoš.

Prijedlog proračuna branio je i IDS-ovac Dragan Klarić (lista IDS- Zeleni-HSU) te istaknuo da se on pripremao od sredine rujna kada je napravljena prva projekcija. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter