Buzetski Sokol predstavlja Istru među najboljima

Mješoviti zbog Sokol (G. Č. Š.)
Mješoviti zbog Sokol (G. Č. Š.)

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, sutra i prekosutra će se u Novigradu održati 45. susret hrvatskih pjevačkih zborova. Nastupit će više od 550 pjevača okupljenih u 15 najboljih zborova među kojima je istarski predstavnik mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva Sokol iz Buzeta. Tu su i zborovi iz Belišća, Zlatara, Zagreba, Splita, Šibenika, Čakovca, Karlovca, Klenovnika, Bjelovara, Virovitice, Ivanić-Grada, Petrinje, Belišća i Križevaca.

Njih su tijekom godine izabrali stručni selektori na županijskim smotrama i samostalnim koncertima. Na jubilarnom će susretu kao gosti nastupiti Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, Ženski zbor Lavanda iz Novigrada te Zbor konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, najavila je na konferenciji za novinare Ružica Mitrović Maurović, novigradska pročelnica za društvene djelatnosti. Svečano je otvorenje susreta u subotu u 16.30 sati u kino dvorani.

- Programom je kao i u dosadašnjim izdanjima posebna pozornost poklonjena djelima hrvatskih skladatelja. Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje jednom od sudionika nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Ove godine će, prema odluci stručnog povjerenstva, biti dodijeljena nagrada Grand prix najuspješnijem pjevačkom zboru susreta. Nagrađeni stječu pravo nastupa na 2. razglednici Hrvatskog sabora kulture, koja će se održati 28. listopada u zagrebačkom HNK pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. Bit će dodijeljene i posebne nagrade za iznimno oblikovan zborski zvuk, najbolju izvedbu programa ili djela suvremenog repertoara, najbolje izvedenu novu skladbu nagrađenu na Natječaju HSK 2011, adekvatno stilsko tumačenje te najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine, rekao je Denis Modrušan, predstavnik Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad. Napomenuo je i da stručno povjerenstvo čine predsjednik Josip Jerković, Massimo Brajković i Ambrož Čopi.

Novost 45. susreta predstavljaju tri dodatna sadržaja. Prvi put se organizira izložba plakata, programa i pozivnica "Raspjevana hrvatska pjevačka društva", iz fondova Državnog arhiva u Zagrebu, autorica Mirjane Gulić i Irene Kamenarović, koja će biti postavljena u predvorju novigradske Gradske knjižnice. Međunarodna znanstveno-istraživačka konferencija o amaterskim umjetnostima, održat će se od 19. do 21. listopada u hotelu Maestral, kao i prezentacija udruge European Choral Association - Europa Cantat i festivala EUROPA CANTAT Pécs 2015, zakazana za subotu u 21 sat.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica je naglasio da Istarska županija traži i podržava projekte koji su kvalitetni, uključuju društvenu zajednicu i omogućuju produženje turističke sezone. "Susret hrvatskih pjevačkih zborova sve to podrazumijeva i stoga ima perspektivu", zaključio je. Nastavak podrške manifestaciji najavio je i Alen Fiala iz Lagune Novigrad. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter