Buzetski osnovci isprobali "pijane naočale"

Nemoguća je misija ravno hodati s "pijanim naočalama" (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nemoguća je misija ravno hodati s "pijanim naočalama" (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Pijane naočale" koje simuliraju vožnju pod utjecajem alkohola, isprobali su jučer osnovci buzetske škole. Doduše, nisu probali voziti s njima jer su premladi, ali su zato hodali po ravnoj crti i pokušavali staviti ključ u bravu. Ovisno o intenzitetu "alkoholiziranosti", sve im je to bila nemoguća misija!

Interaktivna radionica "Pijane naočale" projekt je Udruge obitelji osoba stradalih u prometu koji se u istarskim osnovnim i srednjim školama provodi već četvrtu godinu.

U suradnji s buzetskom policijskom postajom članovi pulske udruge u Dječjem vrtiću Grdelin održali su dječju radionicu za polaznike starije grupe. U Osnovnoj školi Vazmoslava Gržalje radili su sa sedmašima i osmašima.

Prikazivali su edukativne filmove o utjecaju deset vrsta droga i alkohola na vozače, kao i edukativni film o opasnostima korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

U praktičnom dijelu osnovci su isprobali četiri tipa tzv. pijanih naočala koje simuliraju utjecaj alkohola od 0,4 do 1,7 promila.

Radionice s polaznicima vrtića i škole na tragu su želje udruge da se u Hrvatsku uvede cjeloživotna edukacija iz prometne kulture.

- Uzor su nam skandinavske zemlje koje takvim projektima obuhvaćaju djecu već od druge godine života i kontinuirano ih provode kroz osnovnu i srednju školu pa i nakon polaganja vozačkog ispita, što u Hrvatskoj ne postoji, iako su upravo prometne nesreće uzrok najvećeg broja nasilnih smrti u Hrvatskoj.

U dvadeset godina hrvatske neovisnosti u prometu je poginulo više ljudi nego u Domovinskom ratu. U prometnim nesrećama u protekla dva desetljeća bilo je 17.000 poginulih i 420.000 ozlijeđenih, a Vlada i nadležne institucije još nisu poduzele sve što je potrebno da se taj broj smanji, upozorio je predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu Nebojša Čelica. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sakoman: Odrasti neovisan!

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti u buzetskoj školi ugostili su i dr. Slavka Sakomana. Najveći hrvatski stručnjak s područja prevencije i liječenja ovisnosti o drogama učenicima sedmih i osmih razreda matične i područnih škola održao je poučno predavanje "Odrasti neovisan" te im poručio da je najvažnije imati čvrsti stav protiv ovisnosti i što bolji odnos i komunikaciju s roditeljima.

Upozorio je na rizike od eksperimentiranja sredstvima ovisnosti te rekao da se može dobro zabaviti i bez alkohola, cigareta i droga.

Predavanje je održano u organizaciji Osnovne škole Vazmoslava Gržalje, Društva Naša djeca te uz financijsku podršku Grada Buzeta.

 


Podijeli: Facebook Twiter