Buzetski osnovci grijat će se na pelete

Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" prelazi na grijanje na pelete (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" prelazi na grijanje na pelete (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" Buzet, odabranoj kao pilot školi u kojoj će se izvršiti izmjena sustava centralnog grijanja na način da bude ekološki i ekonomski efikasan, upravo se ugrađuje nova oprema kotlovnice.

Umjesto postojećeg lož ulja, kao energent za grijanje u školskoj zgradi kao i u Sportskoj dvorani koristit će se bio masa, odnosno drvena sječka ili peleti. Sredstvima EU projekta HOLISTIC, financira se izrada projektne dokumentacije, demontaža postojećeg sustava grijanja, nabava i montaža novog sustava grijanja, te izgradnja spremišta za pelete.

- U tijeku je ugradnja nove opreme kotlovnice potrebna za prebacivanje sustava grijanja koje kao pogonsko gorivo koristi lož ulje na sustav koji će koristiti biomasu odnosno drvene pelete, istaknula je Anica Dobran Černjul, viša savjetnica za međunarodnu suradnju i europske poslove, ujedno voditeljica projekta HOLISTIC za Istarsku županiju.

Izvođač strojarskih radova koji je ugovoren sukladno PRAG procedurama javne nabave je tvrtka TERMO d.o.o. Iznos investicije je 744.020 kuna, a predviđeni završetak radova je krajem ovog mjeseca.

Usporedo sa zamjenom opreme, izvršit će se manji građevinski radovi u okolišu kotlovnice u iznosu od 57.185 kuna. Izvođač toga dijela radova je tvrtka VEMAR građevinarstvo. Projektiranje i nadzor radova vrši tvrtka PSV Engeneering. Ukupna vrijednost projektiranja, nadzora, radova u okolišu kotlovnice, opreme i ugradnje opreme dosiže iznos od 836.705 kuna.

- Ovom investicijom postižemo manje onečišćenje okoliša zbog korištenja ekološki prihvatljivijeg energenta te dugoročne uštede u županijskom proračunu zbog manjeg izdvajanja sredstava za troškove energenta za grijanje s obzirom će izdvajanja za drvene pelete biti manja u odnosu na utrošak lož ulja.

Postižemo i dodatne uštede u trošku grijanja jer je dosadašnji ručni sustav upravljanja omogućavao samo uključivanje i isključivanje grijanja dok novi sustav automatizacije upravljanja omogućuje rad prema zadanim temperaturnim parametrima u zonama grijanja, odnosno u dva zasebna objekta.

Konačno nije zanemarivo niti financijski efikasnije korištenje proračunskih sredstava jer smo investiciju financirali 85 posto iz EU sredstava, a 15 posto iz proračuna, naglašava Anica Dobran Černjul.

U Buzetu su zadovoljni što Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" koja od 2006. godine ima status eko škole, sudjeluje u ovom europskom projektu promjene energenta koji će joj pomoći da se grije jeftinije i energetski učinkovitije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter