Buzetski osnovci grijat će se na pelete

Prezentacija EU projekta u školskoj dvorani (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prezentacija EU projekta u školskoj dvorani (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet odabrana je kao pilot škola u kojoj će se izvršiti izmjena sustava centralnog grijanja na način da bude ekološki i ekonomski efikasan. Umjesto postojećeg lož ulja, kao energent za grijanje koristit će se bio masa, odnosno drvena sječka/peleti. Sredstvima EU projekta HOLISTIC, financirat će izrada projektne dokumentacije, demontaža postojećeg sustava grijanja, nabava i montaža novog sustava grijanja, te izgradnja spremišta za sječku/pelete, istaknula je Anica Dobran Černjul, voditeljica projekta HOLISTIC za Istarsku županiju, na jučerašnjoj radionici održanoj sa osnovcima u Buzetu.

Ravnateljica škole Mirjana Blažević zahvalila se Županiji što je omogućila da buzetska škola, koja od 2006. godine ima status eko škole, sudjeluje u ovom europskom projektu promjene energenata koji će joj pomoći da se grije jeftinije i energetski učinkovitije.- Mi smo mali čuvari prirode koji znaju da je štednja energije izuzetno važna, poručili su buzetski osnovci.

- Idealna je kombinacija kada europskim sredstvima uspijevamo zamijeniti dotrajalu kotlovnicu kao što je to ova u Buzetu, gdje s jedne strane štedimo na energentu, odnosno štedimo direktna sredstava javnog sektora, a s druge strane iskorištavamo ono čega na sjeveru Istre ima u izobilju, a to je bio masa, koju treba čistiti radi protupožarnih putova, istaknuo je župan Valter Flego. Naglasio je također da Županija danas razvija i provodi 43 projekta te da je u ovo doba krize to najbolji odgovor kako realizirati istarske prioritete europskim novcem.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je Županija odabrala buzetsku školu za uvođenje energetske učinkovitosti i uštedu energije i što je najbitnije, uvođenje ekološkog načina grijanja čime su upotpunjena nastojanja Grada Buzeta da postigne uštede u potrošnji energije u kućanstvima i u javnom sektoru.

- Uz Osnovnu školu i Sportsku dvoranu, u idućih godinu dana, također na temelju jednog EU projekta, novu kotlovnicu na bio masu trebao bi dobiti i buzetski Dječji vrtić, najavio je Žulić. Adriatic Holistic Forest Fire Protection - HOLISTIC strateški je projekt financiran u okviru programa Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. koji, kao jedan od 21 partnera, iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije, provodi Istarska županija.

Ukupna vrijednost je 9,3 milijuna eura, a udio Istarske županije iznosi 469.546 eura. Provedba će trajati 30 mjeseci, zaključno s ožujkom 2016. godine. Glavni cilj projekta je poduprijeti održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima kroz prevenciju požara i poduprijeti održivo korištenje biomase. Voditeljica projekta za Istarsku županiju Anica Dobran Černjul istaknula je da se njime planiraju tri veće investicije; uz izmjenu sustava centralnog grijanja u buzetskoj školi, predviđena je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju broda opremljenog za gašenje požara. U vrijeme kada na moru nisu prisutni rizici od onečišćenja, služio bi i za znanstvena istraživanja u području ekologije.

Kao treća investicija predviđena je nadogradnja postojećeg sustava nadzornih kamera za ranu detekciju i praćenje požara te promatranje požarišta, koji je realiziran u suradnji sa županijskom Vatrogasnom zajednicom i Hrvatskim šumama. U postojeći sustav ugradit će se infracrvene kamere.

Župan Valter Flego, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, pročelnica županijskog odjela za obrazovanje Patricia Smoljan, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i ostali predstavnici Grada Buzeta i Istarske županije, u sklopu radionice, zajedno sa osnovcima odigrali su u Sportskoj dvorani graničara. Potom su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Buzet, na veliko oduševljenje malih Buzećana, održali edukativnu pokaznu vatrogasnu vježbu. Simulirali su požar u školskoj kuhinji i spašavali ozlijeđenog iz prostorije zahvaćene dimom, demonstrirali su aparate za gašenje požara, gašenje požara pjenom i vodom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter