Buzetski merkat domacih proizvoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinom hrvatskom gradu tartufa trodnevnom su manifestacijom u cast afrodizijacke gljive, koja se održava nakon blagdana Svih svetih, privukli nekoliko tisuca posjetitelja iz Hrvatske, ali i Italije, Engleske, Austrije, Njemacke, Španjolske… Na 7. vikendu tartufa, zadnjem ovosezonskom sajmu, predstavilo se sedam tvrtki registriranih za prodaju i otkup tartufa te 50-ak vinara, proizvodaca rakija, meda, maslinovog ulja, sira, gljiva i ostalih proizvoda.

"Buzetski sajam posljednjih je godina prerastao u pravi merkat domacih proizvoda, mjesto susreta proizvodaca unutrašnje Istre, promocije, degustacije i prodaje njihovih proizvoda. Postao je time, po brojnosti proizvodaca domacih proizvoda kao i po svojoj koncepciji, jedina takva manifestacija u Istri", kaže direktorica Turisticke zajednice Nada Prodan Mrakovic.

U velikom šatoru kilogram skupocjene gljive prve klase prodavao se po 15.000 kuna, druge klase po 10.000, a trece po 6.000 kuna. Medu najvecima, ako ne i najveci tartuf sajma, bio je onaj izložen na štandu tvrtke ?uljano iz Puhi, težak 44 dekagrama i vrijedan oko 9.750 kuna.

Znatno nižih cijena nego lani, tartufi su bili medu traženijom robom sajma. Kupovala su se i domaca vina, maslinovo ulje, med, ali i marmelade na štandu tvrtke Aura. Posebice one od kadulje, koprive i maslacka, kakve, tvrdi ovaj buzetski proizvodac, ne rade nigdje na svijetu osim u Buzetu.


Podijeli: Facebook Twiter