Buzetski HNS: Prostorni plan po mjeri građana

Raduje što aktualna vlast ima sluha za prijedloge oporbene koalicije, V. Mrvoš (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Raduje što aktualna vlast ima sluha za prijedloge oporbene koalicije, V. Mrvoš (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nakon učestalog ukazivanja na nužnost promjena Prostornog plana uređenja Grada Buzeta, višegodišnji napori Podružnice HNS-a završili su uspješno s obzirom da je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka o izradi izmjena i dopuna ove prostorno planske dokumentacije, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik buzetskog HNS-a Vlatko Mrvoš.

Odluku o izradi izmjena i dopuna prostornog plana, rekao je, vijećnici oporbene koalicije SDP-HNS jednoglasno su podržali, te zatražili da se pokrene javna rasprava u svih jedanaest mjesnih odbora s ciljem uključivanja što većeg broja građana u izradu izmjena i dopuna.

Raduje što aktualna vlast, istaknuo je Mrvoš, ima sluha za prijedloge oporbene koalicije koji su konkretni i utemeljeni na zakonskoj regulativi. Na pitanje što očekuje od izmjena, Mrvoš je odgovorio da je cilj da se čuju potrebe građana, gdje bi htjeli graditi i što, te da plan bude malo fleksibilniji, jer su primjerice veliki problem pristupni putovi.

- Koridor pristupnih putova od 5,5 metara gotovo je nemoguće ispoštovati pogotovo u selima te će to trebati mijenjati. Buzetu treba prostorni plan koji je moderan, prosperitetan i koji će biti po mjeri građana koji žive na ovom području, istaknuo je Mrvoš.

Trenutno važeći prostorni plan najstariji je plan u Istri, usvojen još 2005. godine, a da su izmjene potrebne, naglasio je Mrvoš, govori i činjenica da su građani u proteklih devet godina podnijeli više od 150 zahtjeva za njegovu izmjenu. Kao najčešći razlog, navode nemogućnost gradnje na postojećim građevinskim područjima zbog loše konfiguracije terena, uvjetovanje širinom koridora prilaznih putova. S druge strane zemljišta koja su pogodna za građenje i na kojima postoji interes za građenje nisu u građevinskom području. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter