Buzetski HDZ za očuvanje brdsko-planinskog statusa

Buzetski HDZ-ovci istaknuli su podršku svakoj dobroj inicijativi (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetski HDZ-ovci istaknuli su podršku svakoj dobroj inicijativi (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Aktualnom temom kako sačuvati povlastice brdsko-planinskog statusa bave se i u buzetskom HDZ-u.

- Buzet bi ukidanjem materijalnih prava koja se po tim propisima ostvaruju, godišnje izgubio 13 milijuna kuna proračunskih sredstava. Unazadilo bi to daljnja ulaganja u razvoj gospodarstva, a bez njega nema ni mogućnosti za ulaganje u socijalni društveni i kulturni život. Podržavamo stoga gradonačelnika Sinišu Žulića i jednoglasan stav Gradskog vijeća u nastojanju da sačuvaju povlastice brdsko-planinskog statusa, izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica Gradskog odbora HDZ -a Mirta Ćaleta.

Takav stav, rekla je Ćaleta, potvrda je da će HDZ podržati svaku inicijativu koja je usmjerena na dobrobit Buzeta i građana Istre, neovisno iz kojeg političkog miljea dolazila.

Izvijestila je da je na konstituirajućoj sjednici GO HDZ-a Buzet potvrđena za predsjednicu. Za tajnika je jednoglasno izabran Bruno Podobnik, dopredsjednike Ilona Lenac i Stjepan Bošnjak, a rizničara Nenad Jurišić.

Povjerenik županijske organizacije HDZ-a Ivan Bubić istaknuo je da su dosadašnji izborni rezultati, koji nisu bili na očekivanoj razini, za njih samo motivacija i izazov.

- Pruža nam se neponovljiva prilika jer sadašnja koalicija nije u gotovo dvije godine pokrenula nijednu investiciju, ni na nivou Hrvatske ni Istarske županije. Ne gradi se županijska bolnica, ni istarski ipsilon, ni drugo okno tunela, ni ravničarska pruga Botovo - Zagreb - Rijeka - Bršica - Pula, rekao je Bubić. Istaknuo je također da je u svim medijima prošla deklaracija o Istarskoj županiji kao momentu u kojem su se politički našli IDS i SDP.

- Čini mi se nevjerodostojnim da na lokalnoj razini SDP podržava ostanak Županije u ovom obliku, a istovremeno na državnoj promovira ideju o novom regionalnom ustroju bez Istre kao županije. Sviđalo se to nekome ili ne, činjenica je da je Istarska županija dobila svoj regionalni izraz pod vodstvom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana; regionalni ustroj koji je i danas na snazi izglasan je u Vladi i Saboru krajem prosinca 1992., a primijenjen je početkom 1993. godine, kada je lider u Hrvatskoj bio HDZ, zaključio je Bubić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter