Buzetski DTI obilježio 15. obljetnicu osnivanja

Stari i novi predsjednik DTI-ja Buzet, Mladen Jurada i Gino Bartolić (D. ŠIŠOVIĆ)
Stari i novi predsjednik DTI-ja Buzet, Mladen Jurada i Gino Bartolić (D. ŠIŠOVIĆ)

Buzetsko Društvo tjelesnih invalida obilježilo je godišnjom skupštinom petnaestu godinu osnivanja, i to na mjestu gdje je i osnovano - u prostorima buzetske Osnovne škole. Članove i uzvanike na prvih petnaest godina rada ove udruge podsjetio je jedan od osnivača, Ivan Totman, istaknuvši kako je u tom razdoblju broj članova od prvotnih četrnaest porastao na 60.

Društvo je kroz sve te godine organiziralo niz edukativnih, humanitarnih i rekreativnih aktivnosti, a posebno je važno rješavanje problema arhitektonskih barijera, što je u suradnji s gradskom upravom započeto, ali mnoge tek treba riješiti. I u raspravi je ovaj problem istaknut kao posebno značajan, primjerice, invalidi ne mogu do gradonačelnika, ne mogu ni u ljekarnu, no da će se izgradnja rampi i olakšavanje pristupa invalidnim osobama do svih potrebnih službi i usluga nastaviti rješavati zajamčio je zamjenik buzetskog gradonačelnika Siniša Žulić. Članovi Društva ukazali su i na postojanje arhitektonskih barijera čak i tamo gdje bi ih najmanje trebalo biti - u Istarskim Toplicama.

Gost skupštine, predsjednik Saveza društava tjelesnih invalida Istarske županije Mladen Pucarić, koji je pripomogao i pri osnivanju buzetskog Društva, naglasio je da je upravo zbog aktivnosti ove udruge u Buzetu danas ugodnije živjeti nego prije. Predloženo je također da Društvo posveti pažnju i osobama oštećenog sluha, koji se dosad nisu uključivali u njegov rad.

Na skupštini su podijeljena priznanja i zahvalnice pojedincima, ustanovama, organizacijama i institucijama koje su kroz minulih 15 godina pomagale rad Društva i s njim surađivale. Izabrano je i novo predsjedništvo Društva tjelesnih invalida Buzet, na čelu s novim predsjednikom Ginom Bartolićem, dopredsjednikom Feridom Mačkovićem, dosadašnji predsjednik Mladen Jurada ostao je član predsjedništva, a članovi su još Ana Prodan i Rino Klobas. U novi nadzorni odbor izabrani su Ivan Totman, Mikele Presel i Nevenka Paladin. Programske smjernice novog vodstva su daljnji rad na evidenciji osoba s invaliditetom na Buzeštini, socijalne akcije, zabavne i rekreativne aktivnosti, rad s djecom, informiranje članova o zakonskim novostima, te ponajprije rješavanje problema arhitektonskih barijera u suradnji s lokalnom samoupravom. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter