"Buzetski dani" počeli paradom


Buzet je već dva dana pod potpunom opsadom sportskih automobila. Najave o rekordnom broju natjecatelja na ovogodišnjoj utrci Europskig prvenstva brdskih auto utrka dobila su večeas i službenu potvrdu. Nakon održanih tehničkih pregleda i verifikacije natjecatelja u subotu će, prema večeras zaključenoj listi natjecatelja, na službenim treninzima nastupiti 208 vozača iz 14 zemalja Staroga kontinenta.

Kao i posljednje tri godine buzetski oktanski spektakl započeo je paradom trkaćih vozila centrom grada. Nešto manje od tisuću posjetitelja, osim vozila koji će nastupiti na današnjim treninzima, moglo je uživati i u prezentaciji ostalih outdoor sportova, pa su se tako najmlađi posjetitelji odlučili na spuštanje zip lineom od Goričice prema Trgu Fontana, moglo se tu vidjeti prezentacija paraglidera, enduraša, biciklista. Najveće oduševljenje, međutim, izazvao je poznati buzetski automobilist Marino Ivančić driftanjem u samom centru grada.

- Posljednjim nekoliko sezona opredijelio sam se za reli vožnje, no domaća staza u Buzetu nikako se ne propušta. Voziti pred svojom publikom je nešto posebno i izazov je u takvoj atmosferi postići i dobar rezultat. Iskreno, nadam se pobjedi u svojoj grupi s obzirom da smo se dobro pripremili, no prije svega bitna je dobra atmosfera i zabava brojnih posjetitelja. Nadam se stoga da će nas i vrijeme poslužiti, a ovu ću utrku iskorititi i kao trening pred međunarodnu reli utrku, koju idućeg vikenda vozim u Italiji – očekivanja su Buzećana Viliama Prodana uoči nastupa na svojoj utrci, u svom gradu.

Iako na kraju novi europski prvak i rekorder buzetske staze među formulama Simone Faggioli nije stigao ovog vikenda u Istru, startna lista je impresivna, a među dvjestotinjak automobila nastupit će čak 23 formule. U kategoriji automobila novi europski prvak Igor Stefanovski iz Makedonije predvodi jaku konkurenciju. Najveća se borba, međutim, očekuje među vozačima domaćeg prvenstva za bodove nacionalnog prvenstva, gdje je Riječanin Siniša Krainc najbliži novoj nacionalnoj kruni. Kao i svake godine legendarnom stazom od Mosta do Peničići proći će i dvadesetak istarskih automobilista, od kojih je više od polovice iz buzetskih klubova.

Subotnji treninzi započet će u 9.30 sati, da bi druga probna vožnja započela u 13.30 sati. Večernji sati predviđeni su za bogatu zabavu u šatoru pored nogometnog igrališta Most. (V. BOŽIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter