Buzetski dani: Parada automobilista kroz centar

Debitant na EP-u - Tomislav Muhvić
Debitant na EP-u - Tomislav Muhvić

Usprkos kišnim danima koji su tijekom tjedna obilježili vremenske prilike na sjeveru Istre, Buzet se punim zamahom priprema za svoj najznačajniji sportski događaj u godini. Buzetski dani, posljednja utrka u ovogodišnjem kalendaru Europskog prvenstva na brdskim stazama, trebali bi, prema prognozama, biti "okupani" suncem te prema očekivanjima brojnih posjetitelja koji će se ovog vikenda naći uz legendarnu stazu Most - Peničići dužine 5.001 metar i brojnim atrakcijama i uzbuđenjima.

Organizatori iz Auto-moto kluba Buzet cijelu su priču odlučili "začiniti" i dodatnim programima, pa će se tako danas s početkom u 18 sati održati parada automobilista samim centrom grada. Bit će to prilika da posjetitelji pred utrku vide koji su to bolidi stigli na buzetsku utrku, a domaćim klubovima prilika da predstave i ostale sportove koji djeluju u sklopu projekta Buzet outdoor.

Sve ljubitelje automobilizma koji vjerno pohode Buzet svakako je razveselila činjenica da uoči posljednje utrke sezone na europskom brdu prvak još nije poznat te se rasplet očekuje upravo u nedjelju, kad će se u kategoriji 1 (tvornički automobili) trenutno vodećem češkom automobilistu Lukašu Vojačeku suprotstaviti mladi hrvatski vozač Tomislav Muhvić, koji trenutno zauzima treću poziciju s tek 3,5 bodova zaostatka za vodećim.

Slična je situacija i u kategoriji formula i prototipova gdje trenutno prvoplasirani Talijan Simone Faggioli ujedno i trenutni rekorder Buzetskih dana, koji je prošle godine stazom projurio u vremenu 2.11,858 s prosječnom brzinom od 137 kilometara na sat, vodi ispred sunarodnjaka Fausta Bormolinija za 21 bod.

- S obzirom na to da je ovo moja prva godina na utrkama Europskog prvenstva, uglavnom sam zadovoljan rezultatima koje sam postizao tijekom sezone, iako, da nije bilo kvarova automobila na nekim utrkama, sigurno bi on bio još bolji. Stoga nisam očekivao da ću već ove sezone biti jedan od kandidata za naslov. Teorijski, uoči posljednje utrke u Buzetu čak četiri vozača imaju priliku okititi se europskim naslovom. No, nažalost, iako mislim da imam velike šanse za pobjedu u mojoj grupi, nije sve u mojim rukama te će konačni plasman ovisiti i o vožnjama mojih konkurenata.

Vojaček već deset godina vozi na buzetskoj stazi, a i teško je očekivati da će ga netko od njegovih sunarodnjaka htjeti omesti u osvajanju naslova. Ja sam spreman i željno očekujem natjecanje u Buzetu, koje već tradicionalno ima odličnu publiku, kaže Muhvić uoči nastupa na buzetskoj stazi ovog vikenda.

Nadležne službe su odradile i posljednje radove na zaštiti dijela ceste pred selom Juričići, koji će zbog odrona biti sužen betonskim odbojnicima, no atraktivnost natjecanja ne bi smjela doći u pitanje.

- Imao sam priliku isprobati stazu i mislim da će sve biti u najboljem redu usprkos odronu nakon samog starta koji nije u putanji vožnje te ne bi smio utjecati na brzinu. Iako asfaltna podloga nije u baš najboljem stanju, moram reći da ni u drugim zemljama nije puno bolje. Vozio sam ove sezone sve utrke i mogu reći da je tek nekoliko staza u kalendaru Europskog prvenstva s kvalitetnijom asfaltnom podlogom, komentira Muhvić nedaće koje su snašle buzetske organizatore.

Nakon današnjih verifikacija i tehničkih pregleda, subotnji treninzi na rasporedu su u 10 sati, a nedjeljne vožnje sat vremena ranije. Svečano proglašenje pobjednika, kad ćemo doznati i nove europske prvake, slijedi u 18 sati. (V. BOŽIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter