Buzetska Zelena čistka: Prikupljeno 40 kubika otpada

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na pograničnom području sjevera Istre zasukali su rukave i pokazali da je već i malo dobre volje dovoljno da se doprinese čišćem okolišu. Buzeština se treću godinu za redom uključila u nacionalnu kampanju Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš. Zajednička akcija čišćenja okoliša najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, a ujedno je i dio svjetske akcije World Cleanup.
 
Subotnja eko -akcija održana je na sedam buzetskih lokacija. Zbog nepovoljne vremenske prognoze neki su odustali pa se uključilo sedam mjesnih odbora; Buzet, Buzet - Stari grad, Štrped, Sveti Martin, Sveti Ivan, Krušvari i Svi Sveti, ukupno stotinjak mještana.
- Upravo su izvrsni prošlogodišnji rezultati bili poticaj da se i ove godine uključi veliki broj volontera i pokaže da se u samo jednom danu može puno toga očistiti, izjavila je koordinatorica buzetske akcije Iris Jakac.
Iako je Zelenu čistku omela kiša, prikupljeno je oko 40 kubika otpada najviše se radi o bijeloj tehnici, gumama vozila, većim komadima pokućstva te manjim dijelom građevinskom otpadu.
 
Zelena čistka počela je već u petak uključivanjem polaznika Dječjeg vrtića "Grdelin" i izložbom radova o čistom okolišu i zaštiti prirode. Učenici Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" uređivali su okoliš škole, a srednjoškolci Srednje škole Buzet park Šumicu i Stijene. Sudjelovalo je petstotinjak djece i mladih.
Organizatori akcije za buzetsko područje su Grad Buzet, Park d.o.o. i Udruga Žmergo, a suorganizatori ujedno i sudionici mjesni odbori, Turistička zajednica, Dječji vrtić "Grdelin", Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Srednja škola Buzet, EMK Buzet, DVD Buzet, PVZ-JVP Buzet, Eko udruga "Buzetska Margerita", HPD "Planik" Podružnica Buzet i Speleološko društvo "Ćićarija".
 
Buzet se predlani prvi put uključio u ovu akciju, a tada je u njoj sudjelovalo više od 150 građana, dok je lani 110 Buzećana svojim sudjelovanjem pridonijelo ovoj planetarno popularnoj akciji. Prošlogodišnje brojke impozantne su i na nivou Hrvatske; gotovo 50.000 volontera u 198 jedinica lokalne očistilo je nešto manje od 4.000 tona otpada. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Podijeli: Facebook Twiter