Buzetska policija najstroža u Istri?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlogodišnja statistika ukazuje na povoljno sigurnosno stanje na sjeveru Istre. Zabilježena su 123 kaznena djela, odnosno 20 kaznenih djela manje nego prethodne godinu. Stopa razriješenosti iznosi 91 posto - 106 pocinitelja bilo je odmah poznato, šest je naknadno otkriveno, a za 11 djela pocinitelj je za sada nepoznat.

Nacelnik Policijske postaje Buzet Denis Merlic izvješce o sigurnosnom stanju podnio je na prošlotjednom zasjedanju Gradskog vijeca.

Najveci broj, cak 77 kaznenih djela, tice se opojnih droga. Uglavnom je rijec o manjoj kolicini opojne droge za osobnu uporabu koju strani državljani unose za vrijeme turisticke sezone. Policajci PP-a Buzet samo su u jednom slucaju procesuirali osobe zatecene u neovlaštenom posjedovanju opojnih droga koje imaju prebivalište na buzetskom podrucju, a u šest slucajeva iz drugih dijelova Hrvatske. No, povecan je broj krada i teških krada kojih je lani bilo 26, a predlani jedanaest.

Lani je na buzetskom podrucju zabilježeno 18 prekršaja protiv javnog reda i mira, no nije bilo težih oblika uznemiravanja gradana, oštecenja imovine, ni nasilnickog ponašanja.

Tijekom prošle godine na prometnicama sjevera Istre evidentirane su 54 prometne nesrece, što je 40,6 posto manje nego pretprošle godine, a za istaknuti je, posebice nakon crne statistike iz 2009. godine kada su na sjevernoistarskim prometnicama smrtno stradale cetiri osobe, da nije bilo prometnih nesreca s poginulim osobama.



Sve se cešce cuje, rekao je Merlic, da su policajci u Buzetu previše oštri no broj utvrdenih prometnih prekršaja smanjen je za 18 posto. Tijekom prošle godine utvrdeno je ukupno 2.063 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama od cega se pola odnosi na prekršaje zbog prekoracene ili neprilagodene brzine.

Nastavljen je trend smanjenja broja nezakonitih prelazaka državne granice, a lani, za razliku od prethodnih godina, nije bilo niti jednog slucaja protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.

Nacelnik Merlic govorio je o Vijecu za komunalnu prevenciju, rekao je da stanje nije alarmantno, ali je krajnje vrijeme za prevenciju, na što ukazuju dogadaji vikendom - ošteceni prometni znakovi, razbijene caše i boce u blizini Narodnog doma, djeca mlada od 16 godina koja su vani i nakon 23 sata.

Nacelnik Policijske postaje dotaknuo se i policijskog rejtinga: Ispada da policija vrši konstantu represiju u gradu, no da tome nije tako, može se argumentirati mjerama i aktivnostima koje smo poduzimali tijekom prošle godine jer su one znatno manje nego ranijih godina. Ne može se govoriti iskljucivo o represiji, u svim tim prekršajima i kaznenim djelima mali se broj odnosi na gradane Buzeta, više je stranaca i osoba iz drugih dijelova Hrvatske. Osobno sam cuo i kolege me upozoravaju na javni prigovor da je u Buzetu policija stroga, odnosno najstroža u Istri, no naše aktivnosti ukazuju na nešto drugo, istaknuo je Merlic.

Dio vijecnika vladajuceg IDS-a tijekom Merlicevog izlaganja izišao je iz gradske vijecnice, no o tome nije bilo službenih komentara. Neslužbeno doznajemo da je posrijedi tihi bojkot vijecnika, revoltiranih represivnim mjerama za kojima buzetski policajci posežu u prometu.


Podijeli: Facebook Twiter