Buzetska opozicija traži novi prostorni plan


Aktualni prostorni plan Buzeta najstariji je u Istarskoj županiji, a gradska vlast punih osam godina ne odgovara na zahtjeve dvjestotinjak građana koji su predali zahtjev za njegovu izmjenu, pa će koalicija SDP-HNS na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti donošenje odluke o njegovoj izmjeni, najavio je vijećnik ove oporbene koalicije Branko Rončević na konferenciji za novinare.

- Prostorni plan predstavlja kočnicu razvoja. U gospodarskim zonama nema potrebne infrastrukture koja bi zadovoljila potrebe potencijalnih investitora pa se tako već duži niz godina u Buzetu nije dogodila veća investicija, ustvrdio je Rončević.

Da bi gospodarska zona zaživjela, naglasio je vijećnik Vlatko Mrvoš, potrebno je omogućiti i nesmetani prolaz kamionima na dionici Buzet - Kopar. Zbog ograničenja teretnog cestovnog prometa preko prijelaza Sočerga-Požane koju je slovenska strana uvela 2008. godine, to sada nije moguće.

- Od gradskih vlasti tražimo da se taj problem ponovno aktualizira i da se konačno prekine prometna izolacija buzetskog gospodarstva, istaknuo je Mrvoš.

Naglasio je također da će predložiti da se u proračunu za iduću godinu osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju parkirališta ispod buzetskog starog grada, proširenje ceste Minjera (D44)-Sovinjak, Mažinjica-Žonti-D44 i zaobilaznice Marčenegle čime će se stvoriti preduvjet da se ti projekti kandidiraju na fondove EU. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter