Buzetska naušnica za promociju grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iz škrinje zajednicke baštine probuden je broncani ures koji je dobio srebrni sjaj - roden je novi buzetski suvenir - buzetska naušnica", tim je rijecima predstavljanje izrade i promocije replike kulturnog dobra kao autohtonog suvenira u lapidariju Zavicajnog muzeja u srijedu pocela Elena Grah Ciliga, clanica projektnog tima u cijem su sastavu još i Mirjana Pavletic, Saša Nikolic i Nada Prodan Mrakovic.

Srebrne replike i nosive naušnice izradene su kao autohtoni suveniri prema originalu broncane buzetske naušnice iz 7. i 8. stoljeca.

Predstavljanje projekta "Buzetska naušnica" održano kao prvi sadržaj tradicijske pucke fešte Subotine i obilježavanja gradskog praznika, privuklo je brojne Buzecane, a svojim dolaskom podržala ga je i procelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri.

Nositelji projekta su Pucko otvoreno ucilište "Augustin Vivoda", Zavicajni muzej, Grad Buzet i Turisticka zajednica. Izrada replike povjerena je ZTO Claudia zlato, a vizualni identitet mladoj buzetskoj autorici Martini Sirotic.

"Projekt izrade replike buzetske naušnice pociva na povijesnim izvorima i ima uporište u znanstvenoj literaturi iz podrucja arheologije. Broncana naušnica zašticena je kao dio cjeline arheološke zbirke Arheološkog muzeja Istre upisom u registar kulturnih dobara RH, a primjerci buzetske naušnice cuvaju se kao dio stalnog postava Zavicajnog muzeja Buzet i upravo su oni bili ishodište za pripremu i osmišljavanje projekta izrade srebrnih replika kao suvenira te nosivih naušnica u tri velicine.

Iako se nalazimo u kriznim vremenima, nadamo se da ce novi buzetski suvenir zaživjeti kroz prilagodene nosive replike, promovirati Buzeštinu i sjevernu Istru te postati prepoznatljiv turisticki proizvod", istaknula je Grah Ciliga.

Nulti primjerci srebrnih replika darovani su hrvatskom i slovenskom predsjedniku prilikom njihovog srpanjskog susreta u Buzetu, a prvi primjerak u srijedu je poklonjen gradonacelniku Valteru Flegu.

Predstavljanje je pratila scenska igra "Štorja ud špegja" mlade autorice Ive ?ordevic iz buzetske udruge Kaleido koju je uprizorila pulska glumica Barbara Caleta Markežic.


Podijeli: Facebook Twiter