Buzetska izdavacka riznica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko se koja sredina mala poput buzetske može pohvaliti takvom izdavackom riznicom kakva je prikupljena u zavicajnoj zbirci "Piquentina". U proteklih deset godina od njenog osnivanja u "Piquentini" se skrasilo preko petsto primjeraka razlicitih publikacija i druge grade koja po nacelu zavicajnosti pripada u takvu zbirku.

Zasluga je to u prvom redu buzetskih izdavaca Reprezenta iz Racica, buzetske i rocke Katedre Cakavskog sabora, Puckog otvorenog ucilišta, buzetskog Weboffseta, ali i izdavaca izvan Buzeštine. Posebno mjesto u "Piquentini" pripada stalnim godišnjacima: Buzetskom zborniku, koji je dosad izašao u 37 knjiga i kalendaru "Franina i Jurina", koji vec deset godina izdaje buzetski Reprezent.

- Ideja o osnivanju zbirke rodila se još 1998., kada se uvidjelo da postoji velik broj knjižnicnih jedinica tiskane, rukopisne, ilustrirane, audio, video i druge sitne grade vezane za Buzet i Buzeštinu. Sve je to grada koja sadrži buzetsku povijest i sadašnjost, ljude i dogadaje, kulturu i stvaralaštvo, te najrazlicitije podatke i informacije koji bi mogli biti zanimljivi korisnicima, kaže ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletic.

"Piquentina" je danas zavicajna zbirka Narodne knjižnice koja marljivo istražuje, prikuplja, obraduje i pohranjuje knjižnicnu gradu o topografiji te povijesnom, gospodarskom i kulturnom razvitku Buzeštine. Zbirka obuhvaca tiskani i na drugi nacin umnoženi materijal, knjižnu i neknjižnu gradu, kao i efemernu gradu. Obuhvacene su monografije i serijske publikacije u cjelini ili clanci objavljeni u casopisima, novinama, zbornicima i drugoj periodici, notni materijal, geografske karte, zvucna grada, likovni radovi, fotografije, razglednice, videomaterijal, polupublikacije, školska glasila, plakati, posteri, leci i pozivnice.


Podijeli: Facebook Twiter