Buzet:Pomoć u kući starijima s prihodom do 2.000 kuna

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Drugim ovogodišnjim rebalansom, prihvaćenim na preksinoćnjem zasjedanju buzetskog Gradskog vijeća, proračunski prihodi i rashodi povećani su za oko četiri milijuna kuna i ukupno iznose 54,5 milijuna kuna.

Za njegovo donošenje glasali su vladajući vijećnici koalicijske liste IDS-Zeleni-HSU, dok su četiri vijećnika oporbene koalicije SDP-HNS bila suzdržana, a dva oporbena vijećnika glasala protiv.

Oporba je prethodno glasala za izmjene programa javnih potreba u predškolskom odgoju, školstvu i socijalnoj skrbi, a uskratila je glas ili bila suzdržana kod proračunskih programa u kulturi te programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Obrazlažući povećane proračunske prihode, gradonačelnik Siniša Žulić rekao je da je tome razlog velik broj uspješno kandidiranih projekata na razne natječaje, posebno na one Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond sufinancira rekonstrukciju pristupne prometnice do odlagališta Griža, sutrašnje pretovarne stanice.

Na osnovu prijave na javni poziv Fonda, odobreno je 810.000 kuna za sufinanciranje ugradnje sustava obnovljive energije i 900.000 kuna za zamjenu građevne stolarije i povećanje toplinske zaštite fasada obiteljskih kuća. Ministarstvo turizma, pak, sufinancira projekt Buzet outdoor.

- Najviše veseli rast poreznih prihoda, posebno od poreza na dohodak. U proteklih godinu dana nezaposlenost je smanjena i trenutno iznosi 3,8 posto što se odmah odražava na porezne prihode, istaknuo je Žulić.

Odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi usluga pomoći u kući za starije osobe prestala je biti besplatna izvaninstitucionalna usluga, ali će se zato novom gradskom Odlukom o socijalnoj skrbi, preksinoć jednoglasno donesenom, zadržati dosadašnja razina skrbi.

U gradsku je odluku, naime, ugrađena usluga pomoći u kući starijima koja se od 2006. godine kroz program dnevnog boravka i pomoći u kući provodi uz sufinanciranje resornog ministarstva.

Usluga je, međutim, sada besplatna samo za starije osobe čiji prihodi ne prelaze 1.500 kuna te uz rješenje Centra za socijalnu skrb, dok će za one s prihodima između 1.500 i 2.000 kuna Ministarstvo podmirivati 50 posto troškova.

Kako je taj zakonski minimum izuzetno nizak, pojasnila je dogradonačelnica Ana Pernić, Grad će besplatnu pomoć u kući omogućiti samcima s prihodima do 2.000 kuna, odnosno višečlanim kućanstvima s 2.000 kuna po članu, dok će ostali podmirivati dio troškova. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter