Buzet: Žene se za svoja prava bore svaki dan

Marina Ribarić i Snežana Andrejev Majcan  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Marina Ribarić i Snežana Andrejev Majcan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Međunarodni dan žena je simbol, on nije sam sebi svrha. Podsjeća nas na borbu za ženska prava, na borbu za jednakost i znači puno više od komercijaliziranog praznika i dobivanja jednog cvijeta ili kutije čokolatina, istaknula je predsjednica Foruma žena SDP-a Buzet Snežana Andrejev Majcan na konferenciji za novinare u Buzetu.

Teret svake ekonomske krize, rekla je Andrejev Majcan, najviše pada na leđa žena te se one teže zapošljavaju i lakše dobivaju otkaze osim ako nije riječ o loše plaćenim radnim mjestima u čijoj hijerarhiji je nemoguće napredovati. Takva mjesta su obično rezervirana za žene.

- Žene se bore za svoja prava svaki dan, bore se za svoja radna mjesta, za pravo na sudjelovanje i odlučivanje u javnom životu zajednice, za priznavanje svojih kvaliteta i postignuća, za priznavanje ženskog neplaćenog rada kao što je briga o obitelji i starijima i nemoćnima, za sva svoja ljudska prava i ravnopravnost. Nerijetko žene moraju raditi i po dva posla kako bi uspješno zakrpale kućni budžet te im tako ostaje malo vremena za ostale aktivnosti te se pojavljuje problem demotivacije, istaknula je Andrejev Majcan.

U buzetskom Gradskom vijeću sjedi oko 25 posto žena, ali su zato u mjesnim odborima žene zastupljene sa samo 5 posto i to ne stoga što nisu bile izabrane nego što se nisu kandidirale u većem broju i to nisu dobri rezultati. To su podatci koji zovu na uzbunu i potrebu djelovanja i aktiviranja, potrebu motivacije žena.

- Prvi sljedeći izbori koji su pred nama - izbori za Parlament Europske unije 25. svibnja prilika su da rodno obojimo političku kampanju te da progovorimo o politikama i vrijednostima i potrebi žena u politici i javnom životu, istaknula je potpredsjednica Foruma žena Marina Ribarić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter