Buzet želi razvijati i zdravstveni turizam

Panorama Buzeta (snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)
Panorama Buzeta (snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nakon Lošinja, Buzet će postati drugi hrvatski grad s "vitality" predznakom. U tijeku je naime izrada studije potencijala zdravstvenog turizma, marketinške strategije i akcijskog plana razvoja zdravstvenog turizma – lifestyle, vitality i wellness turizma u sklopu EU-projekta "Adriatic Health and Vitality Network".

Danijela Jelinčić iz Instituta za međunarodne odnose istaknula je da je vitality grupa zapravo vrsta mreže kojom bi povezali ključne sudionike za razvoj zdravstvenog turizma, od turističkih djelatnika do liječnika, ustanova, udruga, tvrtki, proizvođača zdrave hrane, zainteresiranih građana i slično.

- Upravo su Istra i Kvarner najveći ponuđači takvog turizma, no u nekim svjetskim okvirima i to je još vrlo skromno. Čini nam se da Buzet zaista ima komparativne prednosti za razvoj zdravstvenog turizma i da bi kroz ovakvu grupu mogao razviti jedan novi proizvod, rekla je Jelinčić.

Uz vodećeg partnera, Ekonomski fakultet u Sarajevu, u projekt "Adriatic Health and Vitality Networ" uključeni su još i Ekonomska regionalna razvojna agencija SERDA (BiH), hotel Tartini iz Pirana (Slovenija), udruga Zdrav poduzetnik iz Kopra (Slovenija), udruga Green home iz Podgorice (Crna Gora), dok je Buzet jedini partner s hrvatske strane.

Ukupna vrijednost trogodišnjeg projekta je 1,1 milijuna eura, a izvor financiranja je pretpristupni program IPA Adriatic CBC 2007.-2013.. Na Buzet otpada nešto manje od 200 tisuća eura.

Među glavnim ciljevima je identificirati i usmjeriti potencijale zdravstvenog turizma na buzetskom području po principima održivog razvoja i održivog turizma EU-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter