Buzet želi postati i prijatelj djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad tartufa uskoro bi mogao krasiti i pocasni naziv grada prijatelja djece. Odluku o ukljucivanju Buzeta u akciju "Gradovi i opcine - prijatelji djece" jednoglasno su podržali i buzetski vijecnici, a sada predstoji dugotrajni proces kandidiranja. Cilj je da buzetska djeca rastu i razvijaju se u što pozitivnijem okruženju i ozracju.

- Buzet vec jest grad prijatelj djece ako je suditi po proracunskim izdvajanjima za programe namijenjene najmladima. Upravo je to bio osnovni poticaj da se krene u formalni dio dobivanja takvog statusa, jer aktivnosti koje se provode, bilo kroz razne poticajne mjere ili razvojne programe, zadovoljavaju sve kriterije za ukljucivanje u akciju, kaže gradonacelnik Valter Flego.

Procelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga istice da nije tako jednostavno dobiti ovaj pocasni naziv jer, iako se nekoliko istarskih gradova i opcina prije nekoliko godina ukljucilo u akciju, još nitko u Istri nije dobio takav status.

Predstoji imenovanje koordinacijskog odbora akcije, izrada izvedbenog plana te ispunjavanje startnog upitnika, svojevrsnog snimka postojeceg stanja. O provedbi akcije podnose se godišnja izvješca. Grad koji ostvari najmanje 80 posto akcijskog programa i to dokumentira dobiva pocasni naziv - grad prijatelj djece - posebno kreiran kao natpisna ploca koja se postavlja na ulazu u grad te na glavni gradski trg. Nakon dvije ili cetiri godine od proglašenja obavlja se reevaluacija te prosudbena komisija može suspendirati ili ovjeriti dobiveni pocasni naziv.

Akciju "Gradovi i opcine - prijatelji djece" 1999. godine zajednicki su pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj, uz podršku Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži.

Grad/opcina - prijatelj djece sustav je dobre lokalne uprave usmjerene na cjelovitu provedbu Konvencije o pravima djeteta UN-a. Ukljucivanjem u akciju omogucuje se mladim gradanima da izražavaju svoje mišljenje, sudjeluju u društvenom životu, budu zašticeni od izrabljivanja, budu sigurni na ulicama svoga grada, imaju zelene površine na kojima se mogu igrati, žive u nezagadenom okolišu, sudjeluju u kulturnim i društvenim dogadanjima. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter