Buzet: Za 97 stipendista 700 tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za nastavak školovanja u srednjim školama i na fakultetima Buzet je srednjoškolcima i studentima u ovoj školskoj godini dodijelio čak 97 stipendija, što je zavidan broj u odnosu na broj stanovnika. Stipendiste je odabralo Povjerenstvo za dodjelu stipendija u skladu s propisanim kriterijima.

Dodijeljeno je ukupno 35 učeničkih stipendija, od toga je 12 učenika zahvaljujući prosjeku ocjena od 4,5 i više automatizmom ostvarilo pravo na nastavak primanja stipendije bez natječajnog postupka, 15 učenika ostvarilo je pravo na stipendiju prema redovnom kriteriju, pet učenika prema posebnim okolnostima, odnosno socijalnom kriteriju, dok pravo na stipendiju ostvaruju i tri učenika koja se školuju u Srednjoj školi Buzet.

Dodijeljene su ukupno 62 studentske stipendije, od toga je 27 studenata ostvarilo pravo na dobivanje stipendije bez ponavljanja natječajnog postupka. Pravo na stipendiju za zanimanja prirodnih i tehničkih znanosti ostvarilo je 15 studenata, a toliko ih je dobilo stipendiju za zanimanja društvenih i humanističkih znanosti, dok je pet studenata ostvarilo pravo na stipendiju prema posebnim okolnostima.

Za ovu pedagošku godinu nisu bila definirana deficitarna zanimanja, a novost je i ta da su iz stipendiranja isključeni učenici prvih razreda buzetske srednje škole s obzirom na to da su svi ostvarili pravo na potporu u obrazovanju u stalnom mjesečnom iznosu od 200 kuna. Time se nastoji stimulirati učenike za nastavak školovanja u rodnom kraju i podržati rad buzetske srednje škole.

Srednjoškolcima koji se školuju izvan buzetskog područja stipendija iznosi 500 kuna mjesečno, onima koji pohađaju Srednju školu Buzet 250 kuna, a studentima 700 kuna mjesečno. U ovogodišnjem proračunu za stipendije je osigurano 700 tisuća kuna.

- Ove godine povećan je broj srednjoškolaca koji su zahvaljujući odličnom uspjehu ostvarili pravo na stipendiju bez ponavljanja natječajnog postupka, dok studenti i dalje postižu dobre rezultate tijekom studija. Zanimljivo je da su mladi Buzećani koji su upisali prvu godinu studija ove godine pokazali veće zanimanje za prirodne i tehničke znanosti, a manje za društvena i humanistička usmjerenja, dok je do sada taj omjer bio obrnut, a uočen je i njihov interes za raznovrsnije programe, istaknula je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter