Buzet: Za 103 stipendista 650 tisuća kuna

Buzet nastavlja s programom stipendiranja učenika i studenata (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzet nastavlja s programom stipendiranja učenika i studenata (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzet nastavlja s programom stipendiranja učenika i studenata. Za nastavak školovanja u srednjim školama i na fakultetima srednjoškolcima, i studentima u ovoj školskoj godini dodijelio je sto tri stipendije, šest više nego preklani i tri više nego lani. Stipendiste je odabralo Povjerenstvo za dodjelu stipendija u skladu s propisanim kriterijima, među kojima su najvažniji prosjek ocjena i godina studiranja. Ukupno su pristigla 142 zahtjeva, a njih 39 nije ostvarilo pravo na stipendiju.

- Princip je već desetak godina isti, stipendijama se u pravilu potpomažu najbolji učenici i studenti. Za one koji svoj uspjeh ponavljaju iz godine u godinu stipendije se automatizmom dodjeljuju i ne moraju prolaziti cjelu proceduru i kandidacijski postupak. U proračunu je za stipendije ukupno osigurano 650.000 kuna, a bez obzira na to što je Buzet jedan od najmanjih gradova u Istarskoj županiji po broju stipendija ne zaostaje za velikim sredinama, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

Dodijeljene su ukupno 63 studentske stipendije; od toga je 28 studenata, zbog dobrog prosjeka ocjena, ostvarilo pravo na dobivanje stipendije bez ponavljanja natječajnog postupka. Pravo na stipendiju za zanimanja prirodnih i tehničkih znanosti ostvarilo je 15 studenata, a toliko ih je dobilo stipendiju za zanimanja društvenih i humanističkih znanosti, dok je pet studenata ostvarilo pravo na stipendiju prema posebnim okolnostima.

Pravo na stipendiju ostvaruje i šest učenika koja se školuju u Srednjoj školi Buzet. Dodatno su dodijeljene još dvije potpore u obrazovanju za učenike s većim teškoćama u razvoju čije se srednjoškolsko obrazovanje odvija u posebnim školama, a na koje se ne primjenjuje postupak bodovanja.

Srednjoškolcima koji se školuju izvan buzetskog područja stipendija iznosi 500 kuna mjesečno, onima koji pohađaju Srednju školu Buzet 250 kuna. Potpora srednjoškolcima u obrazovanju za posebne programe iznosi 500 kuna. Studentska stipendija je 700 kuna mjesečno. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter