Buzet: Više od tisuću maškara na velikom mimohodu

U Buzetu očekuju preko tisuću maškaranih sudionika (Arhiva/J. PREKALJ)
U Buzetu očekuju preko tisuću maškaranih sudionika (Arhiva/J. PREKALJ)

Veliki maškarani mimohod održat će se na pusnu nedjelju 2. ožujka u Buzetu, Ulicom II. Istarske brigade do Trga Fontana. Ovogodišnji Buzetski karneval već će tradicionalno biti najbrojnije nedjeljno okupljanje maškara u Istri.

U Buzetu očekuju osam velikih skupina s buzetskog područja te gostujuću grupu Čepljanskih maškara, ukupno preko tisuću maškaranih sudionika i brojna alegorijska kola. Mimohod započinje u 13.30 sati, a predviđeno je da se maškarane grupe predstavljaju u razmaku od 15 minuta.

U mimohod uvode Čepljanske maškare koje su gostujuća grupa, slijede maškare Roča, Marčanegle, Krušvari, Sovinjaka, Sv. Ivana, Štrpeda, maškarana grupa Jedinstvo i maškare Sv. Martina koje su ujedno i domaćini ovogodišnjeg karnevala. Svoj dolazak najavila je i pusna gradonačelnica Trda Gruda, zbog koje je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić morao predati vlast maškarama i svoj mandat staviti u 26-dnevno mirovanje.

Mali mimohod održat će se 4. ožujka u prijepodnevnim satima, a buzetskim ulicama prodefilirat će maškare Dječjeg vrtića Grdelin, nižih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" te Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom.

Vladavina maškara završava na Pepelnicu, 5. ožujka, ceremonijom suđenja i spaljivanja pusta u naselju Most i tradicionalnom igrom na ruh po cesti od Sv. Ivana do Mosta. Već tradicionalno, Turistička zajednica Buzetski karneval organizira i koordinira zajedno s Pusnim odborom, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i uz podršku mjesnih odbora, Dječjeg vrtića "Grdelin", OŠ "Vazmoslav Gržalja", Parka, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i udruge Mali veliki mikrofon. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U nedjelju poseban prometni režim
Zbog održavanja maškaranog mimohoda, u nedjelju od 12.30 do 18.30 sati, za promet svim motornim vozilima zatvorit će se Trg Fontana, odvojak Trga Fontana prema naselju Verona do skretanja za "staru tržnicu", Ulica Frane Flega do skretanja za Robnu kuću, Ulica 1. Maja do skretanja prema caffe baru Luna 2 i Ulica II. Istarske brigade od Narodnog doma do skretanja prema zgradi Dječjeg vrtića.


Podijeli: Facebook Twiter