Buzet: Vikend u znaku tartufa

Alen Paliska, Nada Prodan Mraković i Valter Flego najavili Vikend tartufa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Alen Paliska, Nada Prodan Mraković i Valter Flego najavili Vikend tartufa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Izložbu tartufa, smotru i reviju pasa, kombinaciju orijentacijskog trčanja i mountain bikea, malu školu kuhanja i još puno drugih zanimljivih sadržaja pripremili su u Buzetu za sve one koji subotu i nedjelju odluče provesti na "Vikendu istarskih tartufa". Tradicionalna jesenja manifestacija ove godine u jubilarnom, desetom izdanju, 3. i 4. studenog pod velikim šatorom u Mašimovoj škuji, okupit će pedesetak izlagača te šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Moći će se degustirati i kupiti tartufi te domaći proizvodi poput meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada i gljiva.

- Na sajmu sudjeluju mali proizvođači tipičnih istarskih proizvoda koji se ne mogu često naći u trgovinama. Time im dajemo priliku da se predstave, ali i kupcima da njihove proizvode degustiraju i kupe, istaknula je direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković na konferenciji za novinare.

- Jesenja manifestacija pokrenuta je radi promocije i valorizacije tartufa i proizvođača. S vremenom se proširila i osnažila i danas je jedna od središnjih manifestacija koje promoviraju i Buzet kao grad tartufa, istaknuo je gradonačelnik Valter Flego.

U vikend afrodizijačke gljive u subotu u 10 sati uvodi "Lov na tartuf" - kombinacija orijentacijskog trčanja i MTB-a. Prijavljeno je 45 timova iz Hrvatske i Slovenije, u tri kategorije, istaknuo je Alen Paliska iz labinskog SRK-a Alba. Obilježit će se time ujedno kraj sezone pustolovnih utrka u Hrvatskoj. Staza je duga 40 kilometara i odvija se na relaciji od Buzeta prema Minjeri, Zrenju i Saležu. Natjecatelji trebaju imati tartufarsku opremu, lopaticu, te pronaći sakriveni simbolički tartuf.

Sajam je u subotu i nedjelju otvoren od 11 do 19 sati. U subotu u 12 sati počinje smotra i revija pasa. Smotra će se ocjenjivati po FCI pravilima pa mogu pristupiti samo psi s rodovnicama, dok reviji mogu prisustvovati svi psi, i oni bez rodovnice, bez obzira na njihovu namjenu.

U subotu i nedjelju od 12 do 18 sati posjetitelji će se moći okušati u radionici izrade domaće tjestenine, fuža, njoka, lazanjota, od 12 do 15 sati je "Buzet na pjatu", predstavljanje buzetskih ugostitelja - u subotu je to konoba Most, a u nedjelju hotel Fontana. Od 15 do 16 sati na rasporedu je cooking show, a svoju kulinarsku umješnost odmjerit će članovi buzetskih sportskih udruga i klubova. Od 16 do 18 sati trajat će Mala škola kuhanja gdje će posjetitelji moći besplatno pripremiti neko jelo s tartufima.

U nedjelju od 11 do 19 sati u vikend program uključit će se i tvrtka Natura tartufi, predstavljanjem svoje proizvodnje i showrooma na lokaciji Srnegla.

Među novim sadržajima su izbor najboljeg domaćeg vina po ocjeni publike, izbor najljepšeg štanda i izbor najtartufa sajma. Program će upotpuniti izložba gljiva, pokazno traženje tartufa, kutak za djecu i glazbeni sadržaji. Prigodne jelovnike tijekom subote i nedjelje nudit će: Ročka konoba (Roč), Restoran Stara oštarija (Stari grad Buzet), hotel Fontana (Buzet), konoba Santa Terra (Sovinjak).

Vikend tartufa organizira buzetski TZ, suorganizatori su SRK Alba, Kinološka udruga, Srednja škola i "Park", a pokrovitelj Grad Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter