Buzet: Vespe iz četiri države okupirale Velu šternu

Susret vespista na jednom od najljepših istarskih trgova (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Susret vespista na jednom od najljepših istarskih trgova (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vespe parkirane na starogradskom trgu Vela šterna u Buzetu, gdje je četvrtu godinu za redom održan susret vozača i ljubitelja ovih kultnih motocikla, mamile su uzdahe posjetitelja. Posebno su pažnju plijenili raritetni primjerci.

Susret "Vespe na Veloj šterni" pohodilo je pedesetak vozača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije, po prvi puta iz četiri države. Uz glazbeni vremeplov i Vespa bar, starogradski trg, jedan od najljepših u Istri, vratio se u ugođaj pedesetih godina prošlog stoljeća.

Za najstariju Vespu susreta proglašena je ona Marka Cindrića iz Pule, model V30 iz 1950. godine, a za najljepšu Vladana Konstantinovića iz Beograda. Priznanje za najbrojniji klub pripalo je VK Gatti Randagi iz Trsta. Za najuspješniju vespisticu priznanje je dobila Alisa Čordić iz Kaštela, koja je pobudila divljenje malenih obožavateljica.

- Do sada sam odvozila dvije utrke u Poreču i Opatiji, a sada prvi puta sudjelujem i u buzetskoj utrci. Bilo bi u redu da se i vespistice počnu više natjecati, rekla nam je Alisa.

Jedina Lambretta među Vespama bila je ona vlasništvo Đina Percana iz Raklja. U dvije utrke koje se boduju za Vespa Alpe Adria Cup 2014., na dionici ceste Sv. Ivan Dol - HEP, u kategoriji do 76 kubika, prvi je bio Domagoj Sulovski (VK Istra), drugi David Jurevini (VK Medulin), a treća Alisa Čordić (VK Medulin).

U kategoriji small frame - male karoserije, na prvo se mjesto plasirao Rudy Pelegrino (VK Ovidui Trst), a na drugo Vedran Viola (VK Umag). U kategoriji PX prvo mjesto zauzeo je Ignac Povalej (VK Ljubljana), drugo Boris Delević (VK Istra), a treće Alessandro Breccia (Gatti Randagi Trst). U kategoriji sports oldies prvi je bio Boris Glavič (VK Ljubljana), drugi Vladan Konstantinović (Beograd), a treći Marijan Stipančić (VK Istra).

- Vespisti su jedna posebna priča, jedna posebna vrsta ljudi s drugačijim načinom i stilom života. To nas spaja i povezuje neovisno o granicama, rekao nam je Konstantinović koji je prvi put sudjelovao na susretu, a drugi put boravio u Buzetu. Koliko je opsjednut ovim motociklima, dovoljno govori podatak da u Beogradu ima vlastiti muzej s kolekcijom od 30 Vespi.

- Manifestacija poput susreta vespista naglašava turistički potencijal starogradske jezgre te se nadam da će postati tradicionalna, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić otvarajući susret.

"Vespe na Veloj šterni" organizirao je Mjesni odbor Buzet - Stari grad, uz podršku Grada Buzeta, Turističke zajednice, Radio Zone te Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa klub Hrvatske. S obzirom da je zbog kiše odgodio prvosvibanjski piknik, MO Buzet - Stari grad održao ga je u sklopu susreta te je posjetitelje, mještane i vespiste počastio grahom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter