Buzet: Veliki interes za energetsko certificiranje

Gradsko vijeće prihvatilo izvješće o prošlogodišnjem radu Plzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradsko vijeće prihvatilo izvješće o prošlogodišnjem radu Plzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pohvalila je IDS-ova vijećnica Sanja Krulčić na sinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća Buzeta novu direktoricu gradske firme Plzet Vedranu Gregorović za razinu kvalitete poslovanja koju je uspjela postići u kratkom roku te za trud uložen u pridobivanje suvlasnika stambenih zgrada da upravo Plzetu povjere upravljanje zgradama.

U prošloj godini nastavljeno je ugovaranje upravljanja sa suvlasnicima višestambenih zgrada tako da Plzet danas ima na upravljanju ukupno 64 ulaza, odnosno 43 objekta ili ukupno 28.553 četvorna metra površine. Od onih koji su sukladno zakonskim odredbama obvezni imati ugovoreno upravljanje, a to još nisu učinili, na buzetskom području preostale su tek četiri zgrade u starogradskoj jezgri. Upravljanje za te objekte planira se ugovoriti tijekom ove godine.

Veliki napor upravitelja, ali i suvlasnika uložen je u pokretanje procesa energetske obnove višestambenih zgrada pa je mlada direktorica Plzeta, koja je na toj funkciji od listopada prošle godine, pohvale dobila i za napore u pripremi kandidature projekata na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Fond i Grad Buzet sufinanciraju izradu energetskih pregleda i certifikata za osam višestambenih zgrada kojima upravlja Plzet. Na natječaju fonda Plzetu je odobreno 22.320 kuna, odnosno do 40 posto troškova pojedinačne investicije. Uz sufinanciranje Grada Buzeta koje iznosi do 50 posto opravdanih troškova po pojedinoj prijavi, za što je ukupno osigurano 20.000 kuna, prijavljene zgrade su zaokružile financijsku konstrukciju te skoro u cijelosti pokrile trošak izrade energetskog pregleda i certifikata.

Prvi je to korak k obnovi zgrade uz mogućnost ostvarenja dodatnog sufinanciranja, ujedno i preduvjet za prijavu na buduće natječaje fonda. Uz to energetski certifikat je obvezni dio dokumentacije prilikom prodaje stanova.

- Odaziv suvlasnika višestambenih zgrada na buzetskom području jako je velik. Prijavili smo 13 objekata, a prošlo ih je osam. Radi se o dosta velikoj površini od oko 10.000 četvornih metara, što je gotovo jedna trećina površine koju Plzet ima pod upravljanjem, rekla je Gregorović.

Trgovačko društvo Plzet izvršilo je prošlogodišnje zadatke; osim što je povećalo broj zgrada pod upravljanjem, krenulo u početnu fazu u procesu energetske obnove višestambenih zgrada, ishodilo je potvrdu glavnog projekta za rekonstrukciju - dogradnju Doma za starije i nemoćne. Dogradnjom doma omogućilo bi se povećanje broja korisnika sa sadašnjih pedeset na 99, što predstavlja optimalan broj za buzetske potrebe uz izvjestan broj vanjskih korisnika.

Ukupna bruto površina dogradnje iznosi 1.523,77 četvornih metara. S obzirom na to da su najviše tražene jednokrevetne sobe planirano je dogradnjom u stambenom dijelu dobiti 20 jednokrevetnih soba, 10 dvokrevetnih, jedan apartman, a u stacionaru četiri dvokrevetne. Projektnu dokumentaciju izradio je Emil Ivančić iz AG Studia Pazin.

Grad Buzet se u rujnu prošle godine javio na raspisani javni poziv Ministarstva socijalne politike i mladih za dostavu infrastrukturnih prijedloga u sustavu socijalne skrbi za moguću prijavu na Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020. godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter