Buzet već 15 godina "sadi" nove vinograde i maslinike

Ivan Jermaniš je oko 20 posto cjepova vinove loze nabavio uz pomoć Grada i Županije (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ivan Jermaniš je oko 20 posto cjepova vinove loze nabavio uz pomoć Grada i Županije (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Sufinanciranje nabave sadnica više je nego dobra mjera. Potaknulo je vinogradare i maslinare da se upuste u sadnju novih nasada", komentira Ivan Jermaniš iz Kjeke, čiji se OPG nalazi na vinskoj cesti Vrhuvštine. Vinogradarstvo je obiteljska tradicija koje se prenosi s generacije na generaciju. U vinogradima na obroncima akumulacije Butoniga Jermaniši imaju šest tisuća trsova, a oko 20 posto nabavljeno je uz korištenje poticaja.

Buzet već petnaest godina sufinancira nabavu sadnica vinove loze, maslina i voćki pa su na sjeveru Istre niknuli novi nasadi vinograda, maslinici i nešto rjeđe voćnjaci. "Sufinanciranje nabave sadnog materijala provodilo se od 1998. do 2012. godine, prema zajedničkom sporazumu s Istarskom županijom o prihvaćanju programa podizanja dugogodišnjih nasada", kaže resorna gradska pročelnica Ornela Rumen.

Sufinanciralo se po modelu - po trećinu nabavne cijene su plaćali Istarska županija, Grad Buzet i poljoprivrednik. Nabavu sadnica preko MIH-a obavljala je udruga Agrobuzet, zatim Agro Vrh te Udruga Sovinjak.

Programom potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Buzeta za razdoblje 2013. - 2015. godine planiran je nastavak subvencioniranja jedne trećine nabavne cijene sadnog materijala. Za sada nije predviđeno sufinanciranje jedne trećine cijene iz proračuna Istarske županije.

Javnim pozivom, koji će uskoro biti objavljen, rekla je Rumen, predviđena je visina subvencije po sadnici: za cjepove vinove loze do jedne trećine nabavne cijene (uključujući PDV), a maksimalno 5 kuna po sadnici. Minimalna poticana količina iznosi 300 komada sadnica. Za sadnice masline do jedne trećine nabavne cijene, a maksimalno 12 kuna po komadu. Minimalna poticana količina iznosi 25 sadnica. Sufinanciranje nabave sadnog materijala po poljoprivrednom gospodarstvu može iznositi najviše 15.000 kuna godišnje.

S obzirom da se, kaže Rumen, predlaže potpora za nabavu sorti isključivo s tzv. sortne liste, uz zahtjev će biti potrebno priložiti račun i deklaraciju kojom se dokazuje da je sadni materijal kupljen od registriranih proizvođača.

Najveća potražnja za vinovom lozom

U prethodne tri godine sadni materijal je naručilo 157 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, isporučeno je 27.911 cjepova vinove loze, 11.746 maslina i 1.904 sadnica voćki. Subvencija Grada iznosila je 385.527 kuna, što znači da je u tom razdoblju posađeno sadnica uz subvenciju u ukupnoj vrijednosti višoj od 1,1 milijun kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter