Buzet: Upitan opstanak obrtničkog udruženja

Prihod od komorskog doprinosa bit će dovoljan samo za plaću tajnika (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prihod od komorskog doprinosa bit će dovoljan samo za plaću tajnika (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Novim Zakonom o obrtu značajno je smanjen komorski doprinos, čime je doveden u pitanje opstanak najmanjeg istarskog udruženja. Obrtnici su do sada plaćali komorski doprinos 101 kunu mjesečno, od čega je Udruženju obrtnika Buzet koje okuplja 250 obrtnika pripadalo 60 kuna mjesečno ili 180.000 kuna godišnje. Od početka siječnja iduće godine komorski doprinos iznosit će 44 kune, a Udruženju obrtnika pripast će 23 kune ili 69.000 kuna godišnje, od čega treba odbiti pet posto za Poreznu upravu.

Smanjenje komorskog doprinosa dobra je vijest za obrtnike, ali ne i za Udruženje obrtnika jer ta sredstva koja su osnovni prihod za rad i sve aktivnosti neće biti dostatna niti za minimalno funkcioniranje pa postoji velika mogućnost da Udruženje prestane s radom, odnosno ostane bez profesionalno zaposlenog tajnika.

Udruženje obrtnika je baza komorskog sustava u kojem obrtnici zajednički iskazuju svoje potrebe, mišljenja, probleme i putem njega ostvaruju svoj interes. Programom rada za iduću godinu predviđeno je, uz ostalo, pružati obrtnicima potrebne informacije o zakonskoj regulativi EU-a, informirati ih o korištenju poticajnih sredstava, uključivati u sustav obrazovanja za potrebe obrtništva, organizirati promociju na obrtničkim sajmovima, no pitanje je hoće li se to bez dodatnih sredstava uopće moći realizirati.

- Svrstavaju nas među aktivnija udruženja, no s novim sustavom komorskog doprinosa, ako novac ide samo na plaću tajnika, neće biti za druge aktivnosti, istaknula je predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić na godišnjoj skupštini. Slijedi prijelazno razdoblje tijekom kojeg će biti neminovna reorganizacija u komorskom sustavu, a do tada osim redovne članarine, Udruženje obrtnika traži i druge izvore sufinanciranja rada; iz gradskog proračuna ili Obrtničke komore.

Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, istaknuo je da se uoči stupanja na snagu Zakona o obrtu razgovaralo o tome kako pomoći malim udruženjima.

- Buzetsko udruženje najmanje je u Istri i trebat će najviše pomoći, rekao je Paliska.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić naglasio je da su u dogovoru s Udruženjem obrtnika pronađene vatrogasne mjere koje će omogućiti njegovo nesmetano funkcioniranje u prijelaznom razdoblju. Europski projekti će zasigurno biti jedna od mogućnosti kvalitetnijeg rada, bilo da se radi o uključivanju u obrazovne procese ili ostale aktivnosti koje će udruženjima biti zakonski dozvoljene.

- Ulazak u EU možda je najveća promjena u kojoj će se trebati brzo snaći, ali na dobrom smo putu, u dobroj poziciji da tu priliku iskoristimo bolje nego neki prije nas, rekao je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter