Buzet: Uništena lastavičja gnijezda

Na ostacima porušenih gnijezda, ptice grade nova (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Na ostacima porušenih gnijezda, ptice grade nova (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U prolazu stambeno poslovne zgrade u Sjevernoj ulici uništeno je petnaest lastavičjih gnijezda, dojavili su nam uznemireni građani. Prema Zakonu o zaštiti prirode, odnosno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, lastavice spadaju u strogo zaštićene vrste, te je zabranjeno namjerno oštećivati njihova jaja i uznemiravati ih, posebice u vrijeme razmnožavanja i podizanja mladih.

U tome se prolazu lastavice gnijezde već godinama. Kada su izgradile prva gnijezda, ispod njih su pojedini vlasnici poslovnih prostora postavili plastične kutije kako ptice ne bi prljale prolaz. No zadnjih je godina tu nastala prava mala ptičja kolonija. Gnijezda ima i tamo gdje kutija nema što ne bi bio problem da se ove godine u kutije nisu naselili golubovi, koji svojim izmetom jako prljaju čitav okolni prostor.

- Sada se našao netko tko je porušio sve kutije, potjerao golubove i ostrugao sa zida petnaest lastavičjih gnijezda skupa s ptićima, upozorili su nas zabrinuti građani. Uznemirene ptice ubrzano na mjestu starih gnijezda, podižu nova, zemlja je vlažna i pada sa stropa, pa je prolaz, pun zemlje i ptičjeg izmeta, u puno lošijem stanju negoli je bio ranije.

Čitav slučaj građani su prijavili i komunalnom redaru Serđu Činku no on kaže da su gnijezda na površinama koje su u privatnom vlasništvu te to nije u nadležnosti komunalnog redara. Uništavanje gnijezda valja prijaviti inspekciji zaštite prirode koja je ovlaštena za inspekcijski nadzor.

Pored lastavica, upozorili su nas poznavatelji ptičjeg svijeta, u prolazu se gnijezdi i njima slična ptičja vrsta pod nazivom piljak koja je također zaštićena. No neovisno o zakonskom statusu i poteškoćama koje ove ptice stvaraju, nije u redu uništavati im staništa tim više što se Buzet diči i titulom grada prijatelja ptica.

Samo je zadnjih nekoliko godina Ivan Totman, 78-godišnjak iz Buzeta, izradio i besplatno podijelio 170-ak tipiziranih drvenih kućica za ptice, većinom dupljašice poput sjenica, rjeđe za poludupljašice poput kosa i crvendaća pa je na Buzeštini danas najveća koncentracija njegovih ptičjih kućica. Ispada tako da dok jedni grade ptičje nastambe i skrbe o ptičjoj zajednici, drugi joj uništavaju gnijezda! (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter