Buzet: Umirovljenici otvorili vrata svoje udruge

Umirovljenici nastavljaju sa volonterskim aktivnostima (Đani SOLDATIĆ)
Umirovljenici nastavljaju sa volonterskim aktivnostima (Đani SOLDATIĆ)

"Danom otvorenih vrata", Udruga umirovljenika iz Buzeta koja djeluje u sklopu Matice umirovljenika Hrvatske obilježila je Međunarodni dan starijih osoba. U prostorima umirovljeničke udruge u Ulici Druge istarske brigade u Buzetu, u subotu prijepodne uz ugodno druženje i kavu svi zainteresirani mogli su se upoznati sa radom Udruge. Tu je priliku iskoristilo tridesetak Buzećana koji su pokazali interes za daljnje održavanje predavanja o zdravstvenim, socijalnim i mirovinskim pitanjima.

Predsjednica Udruge Nadija Jermaniš istaknula je uz ostalo da umirovljenici buzetskog područja pomažu starijim sumještanima i time daju svoj doprinos razvoju izvaninstitucionalne skrbi. Kroz EU projekt "Snagom zajedništva" četrdesetak članova buzetske Udruge odradilo je više od sedamsto sati volonterskog rada i time uslugama pomoći u kući, pomoći u prijevozu ili dostavi lijekova obuhvatilo 99 korisnika.

Iako je projekt "Snagom zajedništva" - razvoj volonterizma u svrhu smanjenja socijalne isključenosti i poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi, kojeg je Matica umirovljenika Hrvatske - Udruga Buzet u partnerstvu s Gradom Buzetom prijavila na Europski socijalni fond, uspješno okončan, u umirovljeničkoj udruzi namjeravaju nastaviti s volonterskim aktivnostima. - Pokušavamo u skladu s financijskim mogućnosti nastaviti što više aktivnosti koje smo započeli s tim projektom, doduše u nešto skromnijem obimu, rekla je Jermaniš.

Buzetska Udruga djeluje na području Grada Buzeta, Općine Lanišće i dijelu Općine Oprtalj, te u osam podružnica okuplja 921 umirovljenika, a prioritetni cilj i dalje je snažnije povezivanje članstva preko podružnica.

- Od svojih članova očekujemo da se još više angažiraju i uključuje u rad sa svojim prijedlozima te daju smjernice u kome se smjeru Udruga treba razvijati, rekla je Jermaniš. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter