Buzet ulaže u poduzetništvo i poljoprivredu

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

U poduzetništvo i poljoprivredu ove će se godine usmjeriti 1,15 milijuna proračunskih kuna, a bespovratne potpore za poticanje razvoja gospodarstva praksa su koju Buzet provodi od 2004. godine i gotovo svake godine postojećim mjerama dodaje pokoju novu.

- Uz mjere koje su se pokazale uspješnima te doprinose razvoju poduzetničkih i poljoprivrednih djelatnosti svake godine na temelju dostupnih podataka, bilo da se radi o Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ili o interesu poduzetnika i poljoprivrednika, raspisujemo i nove mjere kojima je prvenstveni cilj zapošljavanje nezaposlenih i povećanje konkurentnosti proizvođača, kaže gradonačelnik Siniša Žulić.

Među trinaest grupa poticajnih mjera za poduzetništvo čak su četiri nove, a Žulić je posebno istaknuo da je Buzet ove godine uveo kapitalne potpore za povećanje konkurentnosti koje se mogu dodijeliti za nabavu jednog komada alata ili opreme, odnosno jednog stroja s potrebnim dodacima i priključcima, a najviše do dvadeset tisuća kuna.

Novosti ima i unutar postojećih grupa mjera. Tako je u potporama za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, uz postojeće subvencije koje poslodavac može ostvariti za novozaposlene, a odnose se na povrat sredstava za obavezne doprinose od 50 do 100 posto, uveden i povrat obaveznih doprinosa za novozaposlenu osobu mlađu od 29 godina koja nema više od dvanaest mjeseci radnog staža, u visini od 100 posto za svih dvanaest mjeseci trajanja ugovora o radu.

Među mjerama za poticanje razvoja poduzetništva su i potpore poduzetnicima - početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo. Predviđene su i potpore poduzetnicima za ulaganje u standarde kvalitete i certificiranje, subvencije troškova polaganja majstorskih ispita, kao i sufinanciranje troškova prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter