Buzet: U vrtiću nema mjesta za 25 mališana

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Upravno vijeće donijelo je odluku o upisu djece u Dječji vrtić "Grdelin" u Buzetu. Od pristiglih 89 zahtjeva, prema bodovnoj listi, njih 54 ima prioritet pri upisu za novu pedagošku godinu koja počinje 1. rujna.

- Raspisali smo javnu objavu da primamo 57 mališana no primili smo ih 54 jer smo nakon testiranja dobili obavijest da se za troje djece odgađa upis u školu, dakle još godinu dana ostaju u vrtiću i toliko je mjesta manje za novu djecu. Lista se bodovala temeljem odluke Gradskog vijeća. Povjerenstvo se sastalo dva puta, pregledalo i bodovalo zahtjeve, a svi koji su ostali vani nalaze se na listi čekanja, izjavila je ravnateljica vrtića Silvana Pavletić.

Izuzmu li se zahtjevi mališana koji su imali ili nepotpunu dokumentaciju ili su s područja drugih općina, ispada da je na listi čekanja 25 mališana, najviše do sada. Prevladavaju oni uzrasta od godine do tri godine, što znači da je najveći pritisak na jasličke skupine. U novoj pedagoškoj godini "Grdelin", jedinu predškolsku ustanovu na buzetskom području, polazit će 202 djece u dvije jasličke i sedam vrtićkih skupina.

Pojačan interes za smještajem u vrtiću primjetan je već nekoliko godina. Svake godine sve više djece ostaje neupisano i krajnje je vrijeme za dogradnju vrtićke zgrade. Grad Buzet u suradnji s vrtićem, krajem prošle godine prijavio je na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja projekt rekonstrukcije i nadogradnje vrtića. Radi se o javnom pozivu "Priprema zaliha infrastrukturnih projekata za europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020.", mjera za razvoj i modernizaciju odgojno-obrazovne infrastrukture.

- Projekt je vrijedan 1,36 milijuna eura, od kojih bi se 85 posto financiralo sredstvima EU fondova, a 15 posto iz gradskog proračuna. Tim projektom dobili bismo pet novih odgojnih skupina, prostore za stručne suradnike, zbornicu i ostale potrebe vrtića te proširili kuhinju i blagovaonicu, uredili okoliš. Nadamo se pozitivnom odgovoru s obzirom da smo resornom ministarstvu dostavili kompletnu dokumentaciju, kaže dogradonačelnica Ana Pernić.  (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter