Buzet: U utrci za festivalske nagrade 24 klape

Pobjednici 16. KIK festa- Vinčace sa Dušanom Prašeljom (Arhiva/ G. Č. Š.)
Pobjednici 16. KIK festa- Vinčace sa Dušanom Prašeljom (Arhiva/ G. Č. Š.)

Buzet se ovog vikenda pretvara u pravo klapsko središte; tijekom dvije festivalske večeri 17. KIK Festa - Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", za prestižne nagrade žirija i publike natječu se 24 klape, preko dvjesto pjevača.

Pridodaju li se tom broju i dvije gostujuće klape u revijalnom dijelu programa, ravnih je to 26 razloga da se ljubitelji klapskih napjeva okupe u buzetskom Narodnom domu. Organizator jedinog klapskog festivala takve vrste na istarskom području je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, suorganizator je Hrvatsko društvo skladatelja HDS ZAMP, a pokrovitelji Istarska županija i Grad Buzet.

Na večeri ženskih klapa, u petak u 19 sati u natjecateljskom djelu programa nastupaju klape; Romansa iz Buja, Teranke iz Pule, Hreljin iz Hreljina, Vidulice iz Rijeke, Sklad iz Bakra, Roč iz Roča, Castrum Vallis iz Bala, Mažurana iz Omišlja, Volosko iz Opatije, Sveta Jelena iz Dramlja, Kamelija iz Opatije i Kastav iz Kastva. U revijalnom dijelu programa gostuje Ženska vokalna skupina "Zvir" iz Jelenja.

Na muškoj festivalskoj večeri natjecat će se muške klape Boškarin iz Huma, Bukaleta iz Pazina, Reful iz Rijeke, Pinguentum iz Buzeta, Rab iz Raba, Zvonimir iz Baške, Tić iz Triblja, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Škrljevo iz Škrljeva, Flumen iz Rijeke, Lungomare iz Umaga i Zvonejski kanturi iz Zvoneća. Gost je Mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule. Program počinje u 19 sati.

- Čak pet novih klapa prvi puta sudjeluje na festivalu, tri ženske i dvije muške, što znači da i dalje raste interes za klapskim pjevanjem, ali i za natjecanjem, ističe ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić.

Klape će ocjenjivati tročlani stručni ocjenjivački sud kojim predsjeda Jure Šaban Stanić iz Omiša, a članovi su Jurica Bošković iz Zagreba te Ante Rados iz Zadra.

Žiri će odlučiti kome će pripasti prva, druga i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda KIK Festa, a odredit će i koja je klapa zaslužila "Brkicu", nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Posjetiteljima u dvorani ostaje da odaberu svoje pobjednike obiju večeri i dodijele "Buzećanku", nagradu publike. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter