Buzet: U studenom rekonstrukcija komunalne infrastrukture

Radovi su započeli krajem siječnja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Radovi su započeli krajem siječnja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Umjesto 17. listopada kao što se to prethodno najavljivalo, izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture starogradske jezgre Buzeta, u okviru VI. faze radova koja obuhvaća dionice od Velih vrata do Titovog trga, uključujući Ulicu Milana Sirotića, nastavit će se 7. studenog.

- Uvažilo se time zahtjeve vlasnika smještajnih kapaciteta, ugostitelja i Mjesnog odbora Buzet - Stari grad koji su tražili da se nastavak radova u starogradskoj jezgri prolongira za zimsko razdoblje nakon završetka turističke sezone koju u unutrašnjoj Istre produžava sezona istarskog bijelog tartufa, istaknula je direktorica gradske komunalne firme Park odvodnja Ervina Kisiček.

Kamene ploče umjesto asfalta

Investicija obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže te sustava javne odvodnje u dužini od oko 250 metara s popločavanjem ulica kamenim pločama. Do sada je odrađena sva infrastruktura; vodovodna mreža, javna odvodnja i oborinska odvodnja, a preostaju samo završni radovi popločavanja kamenom. Popločat će se čitava dionica od Velih vrata do Titovog trga, oko 1.600 kvadrata, što znači da će Ulica Petra Flega te šetališta Vladimira Gortana i Milana Sirotića umjesto asfalta dobiti kamene ploče. Uz odvodnu i vodovodnu mrežu ide rekonstrukcija elektromreže.

Radovi su počeli 25. siječnja, a njihova vrijednost, uključujući građevinski dio i nadzor, doseže iznos od 3,1 milijun kuna s PDV-om, od čega su Hrvatske vode osigurale 500.000 kuna.

- Naknadnim ugovaranjem sa Hrvatskim vodama i rebalansom njihovog proračuna, Hrvatske vode osigurale su još 700.000 kuna, ali s krajnjim rokom korištenja sredstava 30. studenog, do kada su trebali biti dovršeni svi radovi, što znači da su nakon što su prekinuti zbog ljetne sezone, trebali započeti 17. listopada. Međutim, ovih smo dana sa Hrvatskim vodama uspjeli ugovoriti produženje roka dovršetka radova za dvadeset dana te je sa izvođačima, svim sudionicima u radovima i MO-om dogovoreno da radovi započnu 7. studenog nakon buzetskog Vikenda tartufa, rekla je Kisiček.

U međuvremenu će se, već 3. listopada, započeti s popločavanjem ulice ispod palače Verzi, no to neće bitno ometati ugostiteljsko turističke sadržaje s obzirom da se promet neće trebati zatvarati.

Početkom rujna, kaže Kisiček, u Buzetu je održan sastanak predstavnika Hrvatskih voda i komunalnih društava na kojem je gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo problematiku početka i završetka radova u starogradskoj jezgri što je naišlo na razumijevanje u Hrvatskim vodama i do sklapanja dodatka ugovora vezano uz promjenu datuma završetaka radova.

Nova regulacija prometa

Infrastrukturni zahvat izvodi se na prometnoj žili kucavici starog grada, gdje su smješteni ugostiteljski i turistički objekti te Turistička zajednica. Zbog ove je investicije od 25. siječnja do 6. svibnja u starom Buzetu bila na snazi posebna regulacija prometa. Početkom svibnja ta je dionica privremeno asfaltirana, kako bi se promet normalizirao te su se 7. svibnja obustavili radovi zbog turističke sezone te objektivnih poteškoća u izradi kamenog popločenja. Promet se od tada odvijao neometano, a tako će biti sve do 7. studenog kada se nastavlja s radovima na popločavanju ulica. Na potezu od Velih vrata do Titovog trga od tog će se datuma ponovo u potpunosti zatvoriti promet. Umjesto kružno i jednosmjerno, uz regulaciju semaforima odvijat će se dvosmjerno na dionici od Velih vrata do Pjacaleta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter