Buzet: U pripravnosti ipak samo medicinske sestre

Hitna u jednoj od vježbi evakuacije (Arhiva/G. Č. Š.)
Hitna u jednoj od vježbi evakuacije (Arhiva/G. Č. Š.)

Svega petnaestak dana od uvođenja nove organizacije, u buzetskoj Hitnoj sve je vraćeno na staro. Napravljen je novi raspored, vozači i liječnici povučeni su iz pripravnosti i ostavljene su samo medicinske sestre baš kao što je to bilo prije 1. listopada kada je vodstvo županijskog Zavoda za hitnu medicinu u buzetsku Ispostavu uvelo novu organizaciju rada, a koja je naišla na buran odjek u Buzetu jer je pripravnost raspodijeljena na sve djelatnike pa i vozače koji doduše jesu prošli nekoliko tečajeva osnovnog održavanja života, no to ih ne čini medicinskim osobljem.

Da je u srijedu navečer napravljen raspored prema kojem su vozači i liječnici povučeni iz pripravnosti, izvijestio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić odgovarajući na sinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća na vijećničko pitanje IDS-ove vijećnice Sanje Krulčić. S time ga je, rekao je, u telefonskom razgovoru uoči sjednice, upoznala ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetić- Božić.

Žulić je također rekao da je dr. Družetić - Božić 5. rujna bila u Buzetu gdje je predstavnike Grada između ostalog upoznala s postojećem načinom organizacije. Jedno od pitanja koje su joj domaćini tada postavili bilo je stupanje na snagu novog kolektivnog ugovora na državnoj razni koji značajno smanjuje satnicu pripravnosti.

- Upozorio sam je na nezadovoljstvo medicinskih sestara i tada dobio odgovor i obećanje da se u tom dijelu ništa promijeniti neće. Na žalost dvadesetak dana kasnije došla je informacija da su u pripravnost uključeni i vozači što uopće nije bio predmet razgovora.

Reagirali smo odmah kod župana i dožupana jer ravnateljica je tada bila odsutna, na službenom putu. Uoči sjednice Gradskog vijeća telefonski smo razgovarali i rekla je da je zahtjev za ovakav način organizacije stigao iz buzetske Ispostave, s prvenstvenim ciljem da se rasterete sestre kojih ima samo pet.

S time se nisam mogao složiti jer Grad Buzet iz svog proračuna izdvaja sredstva za nadstandard upravo za to da ima uvjete kao većina drugih istarskih gradova. Rekla je da organizacija pripravnosti vraćena na staro te da novi raspored predviđa samo pripravnost medicinskih sestara, upravo potaknuta medijskim napisima i našom intervencijom u nekoliko navrata.

Brine me što to nije dugoročno rješenje i ponovo ću taj problem aktualizirati da se na razini županije koordinirano donesu odluke, rekao je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter