Buzet: U povijesnoj jezgri naplata parkiranja

Cilj je smanjiti broj vozila u starom gradu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Cilj je smanjiti broj vozila u starom gradu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U starom gradu Buzetu s početkom lipnja uvodi se naplata parkiranja. Za razliku od humskog parkirališta, jedinog naplatnog u ovom dijelu Istre, s čime se počelo prije tri godine radi prikupljanja novca za obnovu Huma, u povijesnoj jezgri Buzeta naplatom parkiranja želi se smanjiti broj vozila unutar starogradskih zidina. Novi sustav regulacije parkiranja Mjesni odbor Stari grad preksinoć je predstavio mještanima.

Nedostatak parkirališnog prostora višegodišnji je problem starog grada zbog sve više stanovnika pa tako i automobila, ali i turista čiji se broj povećao zadnjih godina, istaknuo je predsjednik MO-a Goran Jambrošić. Prema nekim analizama, u vrijeme kada su svi stanari kod kuće, u starom gradu zna biti parkirano 217 vozila, a ima 169 parkirnih mjesta, doduše nisu sva regularne veličine 2,30 puta 5 metara, ali ne smetaju odvijanju prometa.

Grad sada uvodi sustav parkirnih kartica za stanare starog grada, a s takvim bi se režimom prometovanja moglo krenuti u lipnju, najavio je gradonačelnik Siniša Žulić koji je mještanima predstavio prijedlog pravilnika o organizaciji naplate i kontrole parkiranja unutar starogradskih zidina. Nema rješenja s kojim bi svi bili zadovoljni, rekao je Žulić, a prevladalo je mišljenje da je sustav s karticama najmanje loše rješenje.

Svaki obveznik komunalne naknade iz starog grada dobit će povlaštenu parkiranu karticu uz jednokratnu uplatu od pedeset kuna, a tzv. radijsku karticu moći će koristiti na jednom od tri vozila koje će navesti u ugovoru sklopljenom s gradskim komunalcem Parkom. Drugim riječima, omogućit će mu se parkiranje jednog vozila, a ostala će moći parkirati na parkiralištu kod mjesnog groblja koje se upravo proširuje. Poslovni subjekti koji su obveznici plaćanja spomeničke rente poput hotela, ugostitelja, frizerki, kozmetičarki i suvenirnica, imaju pravo na još jednu povlaštenu karticu za svoje klijente.

Namjera je da se promet unutar povijesne jezgre ne ograniči nikakvim fizičkim barijerama i rampama. Promet kroz stari grad odvijat će se kao i sada, ali vozila koja nemaju karticu parkirat će uz plaćanje. Da bi sustav zaživio, uvest će se kontrola parkinga, što će obavljati djelatnici Parka. Postavit će se tri parkirna automata, dva na kovanice i jedan na kreditne kartice, te omogućiti plaćanje usluge sms-om, pojasnila je direktorica Parka Ervina Kisiček. Zaposlit će se dva ili tri djelatnika, a prijedlog je da se sat parkiranja naplaćuje 10 do 12 kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter