Buzet: U novu sezonu grijanja uz peć na pelete

Zgrada gradske uprave (G. Č. Š.)
Zgrada gradske uprave (G. Č. Š.)

Pri završetku je realizacija projekta ugradnje sustava grijanja na obnovljive izvore energije u zgradi gradske uprave. Grad Buzet prijavio se na javni poziv Ministarstva gospodarstva kako bi ostvario sufinanciranje zamjene postojećeg energenta, lož ulja, obnovljivim energentom, peletima. Vrijednost investicije je oko 400.000 kuna, a od toga 70 posto sustava sufinancira Ministarstvo gospodarstva, istaknula je koordinatorica projekta Iris Jakac, stručna suradnica za proračun i gospodarstvo u resornom gradskom odjelu.

Ušteda 30.000 kuna godišnje

Radovi su u tijeku i završavaju krajem ovog mjeseca, a izvodi ih splitska tvrtka Deltron tako da će gradska uprava u predstojeću sezonu grijanja ući s novim sustavom grijanja - peć na loživo ulje zamijenit će automatizirana peć na pelete. Na energentu uštedjet će se gotovo 40 posto, odnosno 30.000 kuna godišnje, dok smanjenje emisija ugljičnog dioksida na godišnjoj razini iznosi 38 tona.

- Ovo je četvrti javni objekt koji prelazi na grijanje obnovljivim izvorima energije, a svi sustavi su sufinancirani iz vanjskih izvora. Nakon Dječjeg vrtića "Grdelin" i Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", novi sustav grijanja i hlađenja upravo je dobila Sportska dvorana. Pri kraju je investicija u zgradi gradske uprave, koja osim pozitivnog djelovanja na okoliš i financijskih ušteda na grijanju, predstavlja još jednu od mjera kojom posljednjih godina gradsku upravu nastojimo učiniti racionalnijom. Početkom iduće godine sustav na dizalicu topline trebao bi dobiti i stoljetni Narodni dom u sklopu rekonstrukcije gradske knjižnice, najavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

U Dječjem vrtiću "Grdelin" u ožujku su obilježili dovršetak izgradnje hibridnog geotermalno solarnog sustava grijanja, realiziranog u sklopu EU-ovog projekta Alterenergy, prvog takvog u Hrvatskoj. Sustav grijanja vrtića utemeljen je na geotermalnoj dizalici topline. Kao zemljani izmjenjivači topline koriste se cijevne spirale u spremnicima vode koje imaju mogućnost nadopunjavanja vode iz vodovodne mreže. Već u prvoj godini očekuje se financijska ušteda 30-40 posto.

Škola i sportska dvorana

U Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja", u sklopu provedbe "Adriatic Holistic Forest Fire Protection - HOLISTIC", strateškog projekta financiranog u okviru programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013., izmijenjen je sustav centralnog grijanja. Sredstvima projekta financirana je izrada projektne dokumentacije, demontaža postojećeg te nabava i montaža novog sustava grijanja na biomasu kao i izgradnja spremišta za pelete. Produženjem provedbe projekta stvoreni su preduvjeti da se dodatno optimizira i sustav grijanja u školskoj Sportskoj dvorani gdje je upravo ugrađena nova oprema za grijanje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter