Buzet u Bruxellesu službeno ponio titulu europskog grada sporta

Buzetu je prestižna titula uručena u Europskom parlamentu
Buzetu je prestižna titula uručena u Europskom parlamentu

Na svečanoj ceremoniji organizacije ACES Europe, koja je u srijedu održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Grad Buzet je i službeno ponio titulu Europskog grada sporta - European Town of Sport za 2016. godinu. Prestižnu titulu i zastavu predstavnicima Buzeta uručio je predsjednik Federacije europskih sportskih prijestolnica i gradova (ACES) Gian Lupattelli. Komisija ACESA-a ocijenila je da je Buzet odličan primjer sporta za sve u funkciji zdravlja, integracije i obrazovanja.

- Izuzetno sam ponosan što je Grad Buzet član ove ekskluzivne obitelji europskih gradova sportova. To je za nas velika čast, ali i obveza, da dosadašnja postignuća u sportskim aktivnostima i rezultate naših pojedinaca i klubova pokušamo zadržati na dosadašnjoj razini. Drago mi je da je organizacija ACES Europe prepoznala vrijednosti Buzeta, koje ulaže u rekreaciju i zdravlje svojih sugrađana, i da ćemo tu razinu najuspješnijih europskih gradova uspjeti zadržati i u godinama koje slijede, rekao je tom prigodom buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

- Ponosni smo na priznanje koje smo dobili. Buzet ima mnogo sportaša svih dobi i uzrasta. Imamo 23 udruge u mnogim sportovima. Ovo priznanje bit će dodatni poticaj i djeci i odraslima da se još više bave sportom, istaknuo je Mario Sirotić, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Buzeta.

Osvajanjem titule Europskog grada sporta, koju dodjeljuje organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu, Buzet je postao drugi hrvatski grad koji je ušao u ekskluzivno društvo europskih gradova sporta jer prije njega to je uspjelo samo Lepoglavi koja tu titulu nosi za 2015. godinu.

Buzetsko Gradsko vijeće odluku o kandidaturi donijelo je u travnju, pismena kandidatura podnesena je do kraja lipnja, a u Buzetu su početkom rujna boravili predstavnici ACES Europe, u trodnevnom obilasku sportskih objekata i klubova. Posebno ih je oduševio podatak da se od oko 6.000 stanovnika, koliko ih živi na buzetskom području, više od 25 posto stalno ili povremeno bavi sportom u raznim sportskim klubovima ili rekreativno, dok je u Europi taj prosjek 18 posto. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter